Känslig hud

Känslig hud är inte en hudtyp i ordets rätta bemärkelse. Du kan ha känslig hud oavsett om din hud är fet, torr eller av annan typ. Här hittar du tips på hudprodukter för känslig hud och råd om hur du bäst tar hand om den.

Känslig hud och reaktiv hud

Du som har känslig hud har oftast ytligare och vidgade blodkärl. Din hud blir lätt röd och irriterad. Om du istället har reaktiv hud kanske du inte är röd och irriterad konstant, men du reagerar snabbt på olika typer av påfrestning. En känslig hud kan visa rodnad, utslag, flagning, svullnad eller strävhet. Huden känns ofta stram eller stickande. Känslig hud påverkas lätt av exempelvis:

  • Värme och kyla
  • Torr luft
  • Alkohol, kaffe och rökning
  • Stress
  • Starka produkter
  • Beröring
Leende person med mössa i höstväder

Ta hand om huden för att undvika irritation

En irriterad hud är mer mottaglig för inflammation och infektion, så skydda huden redan innan den blir irriterad. Minska påfrestande ämnen, som tvål. För vissa är produkter med parfym eller färgämnen problematiska. Tvätta dig inte för länge och använd inte för hett vatten. Klappa huden torr med handduken hellre än att gnugga dig. Det är också viktigt att du mår bra på insidan, äter näringsrikt och dricker tillräckligt mycket. Försök behålla goda vanor innan hudirritation uppstår.

Känslig hy i ansiktet

Huden älskar rutiner och mår bra av passande produkter varje morgon och kväll. Det är viktigt att du hittar en rutin som känns hållbar i längden och passar just dig och din hud.

Steg 1: Rengöring

Tvätta med försiktighet. Använd mild rengöring som inte stör hudens pH-värde och inte torkar ut den. Använd gärna micellärvatten som inte behöver sköljas av efteråt. Rengöringsmjölk för känslig hy fungerar också bra.

Steg 2: Serum

Syftet med att använda serum är attintensifiera hudvården och ge ett ännu bättre resultat. Har du känslig, röd och irriterad hud bör du använda anpassade serum som fokuserar på att lugna, stärka och reparera huden.

Steg 3: Återfuktning

Återfukta huden efter rengöring och serum. Var särskilt noga med riklig återfuktning om du har torr och känslig hy i ansiktet. Det finns flera anpassade produkter just för dig med känslig hud.

Steg 4: Behandling

Ibland kan det hjälpa att komplettera sin rutin med exempelvis en ansiktsmask för känslig hud. Tänk på att undvika ämnen som irriterar och använd produkter som är snälla mot din hud.

Känslig hud på kroppen

Rengör försiktigt

Välj en duschkräm för känslig hud med ingredienser som skonar huden och förhindrar uttorkning. Tvättlotion eller duscholja är bra alternativ för torr och känslig hud. Glöm inte att också använda handtvätt och schampo för känslig hud om du har lika känslig hud där.

Återfukta rikligt

Rengöring och vatten torkar ut huden, så duscha inte för länge eller för varmt och kom ihåg att återfukta efteråt. En återfuktad och smidig hud är nämligen mindre känslig för yttre påverkan. Använd krämer med snälla ingredienser som hjälper till att återställa hudens naturliga försvar. Ingredienser som dexpantenol och glycerin är bra återfuktare.

Känslig hud och sjukdomar

En del hudsjukdomar som eksem, akne och rosacea innebär att din hud lättare blir känslig. Du kan också få känslig hud av livsmedelsallergier eller hormonell obalans. Om du har besvär av din hud eller om du har hudproblem som inte går över bör du undersöka det hos en läkare.

Senast uppdaterad 2021-07-27