Fullmakter

För att kunna se, beställa och hämta läkemedel och varor på recept åt någon annan måste du ha en fullmakt för den personen. Samma sak gäller om du vill att någon annan ska kunna se, beställa och hämta läkemedel och varor på recept åt dig. Då behöver du ge fullmakt åt den personen.

Ge ut en fullmakt

Du kan ge en fullmakt till någon annan, så att de kan hämta ut medicin till dig. Gör så här:

På webben: För att fixa en ny fullmakt kan du logga in på "Mina recept". Där finns "registrera fullmakt" i menyn. Följ instruktionerna för att registrera en ny fullmakt. Be mottagaren att också logga in på kronansapotek.se via "Mina recept" för att samtycka till fullmakten inom 7 dagar.

I appen: Just nu kan du inte skapa nya fullmakter i appen. Du kan däremot registrera dem på webben och sedan handla med fullmakter som vanligt även i appen.

I apotek: Här nedan hittar du blanketter som du kan ladda ner, skriva ut och ta med till ett apotek. Fullmaktsblanketten kan lämnas in på valfritt apotek av antingen dig själv eller den person som får fullmakt av dig. Om fullmaktstagaren lämnar in blanketten måste han eller hon visa både sin egen och din legitimation.

Handla med fullmakt

När du loggat in med din e-legitimation så kan du enkelt se och handla läkemedel och varor på recept för de du har fullmakt för.

Ladda ner och skriv ut en blankett

Fullmakt till privatperson (från e-Hälsomyndigheten)

Fullmakt till vård och omsorg (från e-Hälsomyndigheten)

En kvinna krokar arm med en äldre kvinna på en höstpromenad.

Fullmaktstagaren får rätt att på alla apotek:

  • Beställa och hämta ut dina receptförskrivna läkemedel eller varor.
  • Hämta en översikt över alla dina elektroniskt sparade recept i receptregistret.
  • Lämna samtycke till registrering i Högkostnadsdatabasen åt dig.
  • Lämna samtycke till att eHälsomyndigheten sparar dina recept elektroniskt.

Fullmakten sparas elektroniskt hos eHälsomyndigheten och är tillgänglig på alla apotek i Sverige.

Fullmakt behövs inte för dina barn

Som vårdnadshavare behöver du ingen fullmakt för att se, beställa och hämta läkemedel och varor på recept för ditt eget barn under 13 år. När du loggar in med din e-legitimation så kan du enkelt se och handla läkemedel och varor på recept för dina barn.

Särskilda regler för att hämta ut läkemedel till barn som är 13-17 år

E-Hälsomyndigheten har bestämt att vårdnadshavare inte ska ha direktåtkomst till tonåringars recept online eller i app, för att skydda tonåringars integritet. Det gäller på alla apotek i Sverige. Du kan besöka ett Kronans Apotek eller ringa oss på 0771-612 612 för att prata med en farmaceut som kan hjälpa dig att beställa läkemedel för upphämtning på apotek. När du kontaktar oss gör farmaceuten en bedömning om vilken information som kan delas med dig.

Att ge fullmakt för barn

Använd de här blanketterna om du som vårdnadshavare vill ge någon annan fullmakt att hantera dina barns recept. Om det finns två vårdnadshavare måste båda skriva på blanketten, och båda legitimationer ska visas upp när blanketten lämnas in. Fullmaktshavare kan inte hantera tonåringars recept via webben eller app.

Fullmakt för barn till privatperson (från e-Hälsomyndigheten)

Fullmakt för barn till vård och omsorg (från e-Hälsomyndigheten)

Djur

Fullmakt gäller bara för att hämta ut recept till fullmaktsgivaren, tyvärr inte till hans eller hennes djur.

Om du har skyddad identitet kan du inte vara fullmaktstagare eller ge fullmakt till någon annan.