Tips och råd vid eksem

Det finns flera olika sorters eksem. Det som de olika sorterna har gemensamt är att huden blir torr och kliar. Det kan också uppstå blåsor och knottror som kan spricka och bli sår. Om man inte kan låta bli att klia blir såren lätt infekterade. Vi ger dig tips på hur du kan behandla eksemen och skydda din hud.

Det finns olika typer av eksem

 • Atopisk dermatit, också kallat böjveckseksem
 • Seborroiskt eksem, som även kallas mjälleksem
 • Allergiskt eller icke-allergiskt kontakteksem
 • Nummulärt eksem, mer känt som myntformat eksem
 • Underbenseksem

Behandling av eksem

Hur eksem behandlas beror på var det sitter, hur gammal du är och hur allvarliga eksemen är. Generellt behandlas det genom att dämpa inflammationen och att läka huden. Om huden får läka ihop och sedan hålls hel och smidig är det lättare att förebygga att eksemen uppstår igen.

En person smörjer in sina händer. Foto.

Lindra eksem på huden med receptfria medel

 • Mjukgör huden ofta och regelbundet med återfuktande krämer. Smörj dig även när eksemen aktivt blossat upp.
 • Undvik att torka ut huden. Använd milda rengöringsprodukter, till exempel tvättkräm eller duscholja för torr hud. Duscha inte för ofta – vatten och värme är också uttorkande.
 • Undvik även sådant som irriterar huden. Var försiktig med parfym, diskmedel och smycken med nickel om du tror att du är känslig för något av det. Använd gärna handskar när du diskar eller jobbar mycket med händerna. Undvik också att klia på eksemen.
 • Solens strålar kan verka positivt på eksemen, men var försiktig och undvik att bränna dig eftersom en hud med eksem är särskilt känslig och tunn.
 • Prova en receptfri kortisonkräm. Använd inte längre än en vecka och använd inte kortison till barn under två år.

När ska jag söka vård?

Kontakta vården om det inte sker någon förbättring efter en veckas behandling. Du kan behöva komplettera behandlingen med starkare kortison eller andra typer av läkemedel. Ifall eksemet sprider sig, om det börjar se annorlunda ut eller om det inte blir bättre av behandling som brukar hjälpa är det också rekommenderat att söka vård.

Eksem i hårbotten

En kliande hårbotten kan ha många orsaker förutom eksem. Klådan kan bero på hårsäcksinflammation eller en svampinfektion. Här kan du läsa mer om hårsäcksinflammation och här kan du läsa mer om svamp i huden. Ifall du vet att det är eksem som orsakar klådan kan det behandlas med en kutan emulsion eller kutan lösning som innehåller kortison.

Tips för dig med eksem i hårbotten

 • Använd milt schampo och balsam för att minska irritation
 • Tvätta inte håret för ofta eller för varmt, det torkar ut huden
 • Använd stylingprodukter utan alkohol
 • Använd vårdande och återfuktande hårbottengel

Se alla produkter för mjäll och torr hårbotten.

Eksem i ansiktet och på halsen

I tillägg till känslan av stramande och obehag så påverkar synliga problem i ansiktet ofta individens självkänsla och sociala liv. Vänd dig till en läkare för behandling med eller utan kortison, för ljusbehandling eller för behandling med immunhämmande läkemedel i tablettform.

Tips för dig med eksem i ansiktet

Var extra försiktig med ansiktets hud då den är extra känslig. Framför allt är huden runt ögonen särskilt tunn. Tvätta ansiktet sällan, använd bara mycket milda produkter som är avsedda för känslig hud och undvik för varmt vatten. Återfukta huden varje dag, gärna flera gånger om dagen, för att återställa den och bygga upp dess skyddsbarriär. Håll håret rent, eftersom hår som kommer i kontakt med ansiktet kan förvärra irritationer i huden. Av samma anledning, tvätta händerna innan du rör ansiktet eller sminkar dig. Om du använder smink, använd sådant som är anpassat till känslig hud, helst utan parfym eller konserveringsmedel.

Kräm mot eksem

Se alla produkter för eksem och klåda.

Eksem på händer

Handeksem kan uppstå vid någon sorts kontaktallergi, till exempel mot nickel. Kontakteksem kan också vara icke-allergiska och drabbar särskilt personer som har mycket kontakt med vatten, rengöringsmedel, smuts eller liknande i sitt vardagsliv. Vissa yrken kan därför vara särskilt påfrestande för händerna.

Tips för dig med eksem på händerna

Precis som med eksem på andra ställen på huden är det viktigt att återfukta flera gånger om dagen. Var sparsam med tvättning, använd hellre handsprit och undvik starka tvålar. Att använda diskhandskar eller bomullshandskar kan minska slitage på händernas hud. Receptfri hydrokortisonkräm kan avhjälpa besvären men är oftast inte tillräckligt vid handeksem. Sök vård för att få hjälp med starkare kortisonbehandling, ljusterapi eller andra behandlingsformer.

Eksem runt ögonen eller på ögonlocken

Huden runt ögonen är tre gånger så tunn som resten av ansiktet. Det gör att huden runt ögonen lätt blir irriterad. Om du får eksem runt ögonen eller på ögonlocken bör du söka vård. En läkare kan skriva ut kortison som lugnar eksemen.

Tips för dig med eksem runt ögonen eller på ögonlocken

Använd bara milda ansiktsprodukter och var noga med att försiktigt återfukta huden. Parfym och konserveringsmedel kan irritera, så använd produkter som är fria från sådana ingredienser.

Se alla produkter inom ögon.

Eksem i örat

Eksem i örat kliar och ger fnasiga hörselgångar. Det kan rinna var från örat och hörseln kan försämras. Hörselgångseksem som bara kliar går ofta över av sig själv. Om det är för besvärande, om du får sämre hörsel eller om du får var från örat är det rekommenderat att söka vård. Eksemet kan leda till infektioner, så om du har feber eller örat är rött bör du också kontakta en läkare.

Tips för dig med eksem i örat

Någonting som du kan göra för att underlätta läkningen är att hålla öronen torra. Använda gärna badmössa vid dusch och bad. Undvik också alltid att använda bomullspinnar i innerörat. Om du har hörapparat, rengör den ofta och noga. Det är bra att lufta örat genom att ta ut hörapparaten när du inte använder den. Det finns receptfri spray som förebygger och behandlar hörselgångseksem.

Eksem i underlivet

Klåda i underlivet och bak mot ändtarmsöppningen kan ha flera möjliga anledningar. Klåda som beror på eksem förväxlas ofta med svampinfektion. Kontakta först en vårdcentral eller gynekolog om du är osäker på anledningen till klådan.

Tips för dig med eksem i underlivet

Tvätta inte underlivet med tvål, varken mild tvål eller något annat. Oavsett om du har eksem eller inte räcker det att tvätta dig med ljummet vatten för att hålla god hygien. Använd underkläder av material som andas, som bomull. För att få bort eksemen kan en läkare eller gynekolog skriva ut en kortisonbehandling. Om du är gravid är det särskilt viktigt att få hjälp med eksem i underlivet för att minska risken för infektioner i samband med förlossning.

Eksem på benen

Underbenseksem är vanligt vid åderbråck eller bensår. Det är särskilt vanligt hos äldre personer. Sök vård om du har eksem på underbenen, eftersom själva orsaken behöver behandlas. Svullna ben kan behöva speciella stödstrumpor och åderbråck kan behöva opereras.

Senast granskad 2021-03-18