Rådgivning om rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som ger rodnad och utslag i ansiktet. Sjukdomen kan också orsaka irritation i ögonen och förtjockad hud. Det finns olika typer av behandlingar och flera ansiktsprodukter som är särskilt anpassade för hy med rosacea.

Symtom vid rosacea

Symtomen vid rosacea är vanligen rodnad, särskilt plötslig rodnad (så kallad flush) i samband med kryddstark mat, alkohol eller när temperaturen slår om. Rosacea kan också orsaka finnar och ytliga blodkärl i ansiktet. Det är vanligt att drabbas av ögonirritation och ögoninflammation. Mer ovanliga symtom är att huden förtjockas, särskilt vid näsan.

Behandling av rosacea

Rodnaden som hör till rosacea är ofta svår att behandla, men det finns receptbelagda läkemedel som kan lindra eller agera tillfälligt med en blekande effekt. Laserbehandling eller läkemedel med antibiotika kan också lindra rodnaden.

Receptfria läkemedel mot rosacea

För att bota de finnar och utslag som uppstår till följd av rosacea finns de receptfria medlen Rosazol och Rozex, som innehåller metronidazol. Kom ihåg att behandlingstiden kan ta flera månader innan resultat syns. Azelainsyra och ivermektin är andra verksamma ämnen som kan förskrivas för att minska problemen.

Fler produkter för hy med rosacea

Om du har allvarliga besvär

Ytliga blodkärl kan i vissa fall behandlas med laserbehandling eller IPL (Intensivt Pulserat Ljus). Förtjockad hud behandlas kirurgiskt. Om du har besvärlig rosacea eller problem med ögonen så förskrivs ofta tetracykliner, antibiotika i kapselform. Läkemedel med isotretinoin kan ibland förskrivas om du har mycket allvarliga besvär. Kontakta en vårdcentral om du tror att du har rosacea. Om sjukdomen inte behandlas ger den ofta kroniska besvär.

Ta hand om huden – krämer för dig med rosacea

Kombinera din medicinska behandling med att återfukta och ta hand om huden. Använd bara mild ansiktsrengöring och ljummet vatten för daglig tvätt. Undvik peelingprodukter eller ansiktsvatten med alkohol. Kom ihåg att att skydda huden mot solen. Några mjukgörande och oparfymerade krämer som är lämpliga för att återfukta känslig hud med rosacea är till exempel Eucerin Anti-Redness Soothing Care och ACO Rosacea Treatment Cream. La Roche Posay har en hel produktserie, Rosaliac, som är särskilt anpassad för dig med rosacea.

Fler produkter från La Roche-Posay

Foundation och smink för rosacea

Var försiktig med vilket smink du använder för att inte förvärra hudproblemen. Använd produkter för känslig hy, utan olja och parfym. Mineralfoundation är ett bra val som inte innehåller några irriterande ingredienser. Gula toner på concealer eller foundation kan vara bra för att neutralisera röda partier i ansiktet. Tvätta bort allt smink på kvällen med milda rengöringsprodukter. Använd gärna en mjuk foundationborste och kom ihåg att rengöra alla sminkborstar noggrant.

Senast granskad 2021-06-24