Rakning för män i 3 steg

Det finns två typer av rakning: torrakning och våtrakning. Torrakning är när du trimmar eller rakar bort skägg med rakapparat och våtrakning är när du använder rakhyvel, vilket ger en närmare rakning.

1. Förbered huden för att rakas

Du bör först mjuka upp hud och skägg med varmt vatten och gärna någon form av återfuktning som förbereder huden. Lägg sedan på rikligt med raklödder eller rakgel. Raklödder eller rakgel minskar friktionen och ger en närmare rakning.

2. Raka åt rätt håll

Börja med att raka medhårs där skäggväxten är som minst, vilket ofta är på kinderna. Få och långa tag med rakhyveln är ofta bättre än korta och ryckiga, då det minskar hudirritationen. Du får trots allt med dig ett tunt lager hud i rakningen. Därför är det även bra med färre, men mer effektiva drag.

3. Använd vassa rakblad och avsluta med aftershave

Hyveln ska vara vass – det gör att rakningen blir renare och närmare. Rakbladet bör helst inte vara använt mer än 7-10 gånger. Byt ut det om det börjar bli slöare. När du är klar, skölj ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna. Torka huden försiktigt med en handduk. Använd gärna en återfuktande aftershave eller kräm.

Senast uppdaterad 2021-07-27