Högkostnadsskyddet – skyddar dig mot höga kostnader

Att vara sjuk och köpa mediciner kan bli dyrt. Därför finns högkostnadsskyddet som skyddar dig mot höga kostnader. Det finns vissa regler som bestämmer när högkostnadsskyddet gäller. Vi förklarar hur det fungerar.

Du får mer och mer rabatt

Du kan uppnå olika steg av högkostnadsskyddet. När du köper medicin för upp till 1200 kronor får du ingen rabatt. Men efter det beloppet får du 50 procent rabatt. Efter att du har betalat nästa beloppsgräns får du 75 procent rabatt, därefter 90 procent rabatt och till sist får du 100 procent rabatt. Du ser en uppställning av beloppen längre ner. Vid 100 procent rabatt har du uppnått ett så kallat frikort. Det betyder att du inte betalar någonting mer för dina mediciner, så länge som frikortet gäller.

Ändringar från den 1 januari 2022

Från den 1 januari 2022 har beloppen i högkostnadsskyddets olika steg ändrats. Om du har uppnått ett frikort innan ändringen den 31 december så behåller du frikortet som vanligt tills din period har tagit slut.

Vilka är högkostnadsskyddets olika steg?

Högkostnadsskyddets olika steg kallas för en förmånstrappa. Det fungerar så här:

  • Upp till 1 200 kronor får du ingen rabatt.
  • Mellan 1 200 kronor och 1 744 kronor får du 50% rabatt
  • Mellan 1 745 kronor och 2 236 kronor får du 75% rabatt
  • Mellan 2 237 kronor och 2 400 kronor får du 90% rabatt
  • Efter 2 400 kronor får du frikort fram till nästa period.
Högkostnadsskyddstrappan

Barn får nödvändig medicin gratis

För personer under 18 år är reglerna annorlunda. Barn får nämligen 100 procent rabatt från början. Det betyder att barn alltid får medicin gratis, när medicinen täcks av högkostnadsskyddet.

Rabatten gäller en period på 12 månader

Högkostnadsskyddet gäller i tolv månader. Det börjar räknas från första gången du köper medicin som täcks av skyddet. Efter de tolv månaderna börjar du om från den första nivån igen. Resultatet blir att du aldrig betalar mer än 2 350 kronor under ett år för medicin som täcks av högkostnadsskyddet.

Högkostnadsskyddet gäller nästan all medicin på recept

Högkostnadsskyddet gäller på de flesta mediciner som du får på recept, men inte alla. Det är myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) som bestämmer vilka mediciner det ska gälla. När du har loggat in på Kronans Apotek kan du se dina recept och då ser du också ifall högkostnadsskyddet gäller.

Apoteken kan fråga dig om du vill byta medicin

Det kan finnas flera olika mediciner som fungerar likadant som din. Det är därför vi på apoteken ibland frågar om du vill byta din medicin till ett annat märke. Det kan bero på att ett annat märke kostar mindre. Det kan också bero på att högkostnadsskyddet gäller för det andra märket. Du behöver inte byta, men du får oftast ett bättre pris om du gör det. Här kan du läsa mer om utbyte av medicin.

Du kan hämta ut medicin för 3 månader i taget

För att högkostnadsskyddet ska gälla kan du hämta ut medicin för upp till tre månader, inte mer. Du kan däremot hämta ut för mer än tre månader om du betalar själv för den delen som annars täcks av högkostnadsskyddet. Mer om köpgränser på receptvaror.

Hur får jag ett högkostnadsskydd?

Tidigare behövde du meddela att du vill ansluta dig till att få högkostnadsskydd, men sedan 1 maj 2021 sker det automatiskt. Det betyder att du alltid täcks av högkostnadsskyddet, utan att du behöver tänka på det. Har du köpt på recept före 1 maj 2021, och tidigare inte varit ansluten till högkostnadsskyddet? Vi kan hjälpa dig att registrera dessa köp. Ring oss gärna, eller besök ett valfritt Kronans Apotek.

Frågor? Hör av dig till oss!

Om du har några frågor om ditt högkostnadsskydd kan du prata med oss. Välkommen in till ditt närmaste Kronans Apotek eller kontakta oss.