Köpvillkor

Allmänt

Dessa allmänna köpvillkor gäller för Kronans Apotek ABs (org. nr 556787-2048) försäljning av varor via hemsidan www.kronansapotek.se och via mobilappen Kronans Apotek (”Appen”). För att handla varor via www.kronansapotek.se eller Appen måste du ha fyllt 16 år förutsatt att om du är under 18 år har du fått samtycke till ditt inköp från din förälder/förmyndare samt vara bosatt i Sverige.

Om du har frågor om hur du handlar eller om våra produkter är du alltid välkommen att ringa vår Kundservice på 0771-612 612.

Beställning

Beställning av varor görs på vår hemsida kronansapotek.se eller i Kronans Apoteks App. Genom att genomföra en beställning godkänner du dessa allmänna köpvillkor. Avtal om köp träffas när du slutför köpet på vår hemsida. Därefter bekräftar vi beställningen genom att skicka en orderbekräftelse till den mailadress du har uppgett. I de fall du har gjort flera beställningar förbehåller vi oss rätten att slå ihop dessa beställningar och leverera dem i ett paket. Din beställning kan också delas upp på flera paket beroende på dess innehåll.

Vid beställning kan du välja att registrera dig som medlem i Kronans Apoteks kundklubb.

För att kunna köpa receptförskrivna varor via kronansapotek.se och Kronans Apoteks App måste du ha ett elektroniskt recept och kunna identifiera dig med e-legitimation. Handla receptförskrivna varor beskriver hur du går tillväga för att beställa varor på recept.

Om du har ett pappersrecept som du vill kunna beställa från kan du ta med det till ett av våra lokala apotek och be om hjälp att spara det elektroniskt.

Kronans Apotek förbehåller sig rätten att annullera beställningar som innehåller felaktiga personuppgifter. Vi reserverar oss också för eventuella felskrivningar samt för varor som inte kan levereras på grund av slutförsäljning, lagerdifferenser, tekniska problem eller ändringar av tekniska specifikationer som uppkommer fram till din betalning i kassan.

När någon annan beställer/hämtar läkemedel åt dig

Om du vill att någon annan ska kunna beställa och hämta ut läkemedel för din räkning måste du skapa en fullmakt. Fullmakten kan skapas på vår hemsida eller på något av våra apotek. Fullmakten innebär att du ger samtycke till i fullmakten angiven person att:

  • Beställa och hämta ut varor på recept på alla apotek, på www.kronansapotek.se och i Appen
  • Hämta en översikt över alla dina elektroniskt sparade recept i receptregistret
  • Lämna samtycke till registrering i Högkostnadsdatabasen
  • Lämna samtycke till att eHälsomyndigheten sparar dina recept elektroniskt

Vårdnadshavare för barn under 18 år kan beställa och hämta ut läkemedel utan fullmakt. Personer som inte är vårdnadshavare måste ha en fullmakt från vårdnadshavaren.

För det fall du som ombud ska hämta ut paket behöver du förutom egen giltig legitimation även beställarens legitimation samt uppge ordernummer.

Priser och produktbilder

Samtliga priser anges i svenska kronor inklusive moms. Eventuell fraktkostnad tillkommer och kostnaden beror på vilket fraktalternativ du väljer vid beställning. Läkemedel på recept är momsbefriade och för dessa varor visas priset utan moms. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar, fel i prisinformationen, slutförsäljning, lagerdifferenser, tekniska problem och ändringar av tekniska specifikationer. Produktbilderna på hemsidan garanterar inte att varans exakta utseende och beskaffenhet återges. Du har rätt att reklamera varan vid fel i produktbild eller produktinformation.

Betalning

Följande betalningssätt kan användas.

Bankkort

VISA, Mastercard, American Express. Pengarna reserveras och dras från kontot vid transaktionstillfället. Reserveringen syns som uttag redan vid orderläggningen.

Internetbank

SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea kan användas. Pengarna dras från kontot i samband med godkännandet av transaktionen.

Delbetalning

Kronans Apotek använder för sina e-handelstjänster finansbolaget Klarna och kan därav erbjuda delbetalning i enlighet med Klarnas kreditvillkor.

Faktura

Kronans Apotek erbjuder även möjlighet till betalning med faktura genom samarbetet med Klarna. Detta samarbete gäller endast när du handlar online. Kreditvillkor samt uppgifter om avgifter och dröjsmålsräntor framgår i Klarnas kreditvillkor. Vid köptillfället görs en kreditprövning som i vissa fall innebär att en kreditupplysning görs. Du får i dessa fall en kopia på kreditupplysningen per post.

Fakturaavgiften är 0 kronor. Betalningsvillkoren är 14 dagars kredit och en påminnelseavgift tillkommer vid utebliven betalning. Har du handlat för under 60 kronor är avgiften 29 kronor och har du handlat för 60 kronor eller mer är avgiften 60 kronor. Även dröjsmålsränta motsvarande 24% plus vid var tid av Riksbanken fastställd referensränta tillkommer.

Säkra betalningar

Kronans Apotek är SSL-certifierad. SSL-certifikat är en typ av elektronisk legitimation. På samma sätt som personer kan legitimera sig med ID-kort eller pass, så kan exempelvis en webbplats legitimera sig med ett SSL-certifikat. Detta innebär att du som kund är skyddad när du söker, bläddrar och handlar hos oss.

Personuppgifter

I samband med din registrering och/eller beställning kommer dina personuppgifter behandlas av Kronans Apotek för att fullfölja och tillhandahålla den service som du kan förvänta dig av oss. Kronans Apotek och våra samarbetspartners använder informationen för att administrera och fullfölja din beställning, för marknadsföringsändamål och utskick av information samt i anonymiserad form för statistik och analysunderlag. All persondata behandlas enligt Dataskyddslagen 2018:218. För en fullständig beskrivning av vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter till bland annat rättelse och radering ber vi dig besöka vår allmänna integritetspolicy.

Du kommer att få vårt nyhetsbrev efter det att du gått igenom snabbkassan. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev om du registrerar dig som medlem i vår kundklubb. Du kan när som helst avbryta din prenumeration antingen via länken i nyhetsbrevet eller genom att kontakta vår Kundservice.

Copyright

Allt innehåll på vår webbplats och i Appen, så som text, grafik, logotyper, bilder, ljudklipp, digitala nedladdningar och annan mjukvara, tillhör Kronans Apotek AB eller våra leverantörer och är skyddat av svenska och internationella upphovsrättslagar.

Frakt och Leverans

Leveranssätt

Vi levererar till hela Sverige och du kan alltid välja minst ett leveranssätt som är gratis. Vilket leveranssätt du kan välja beror på vad din beställning innehåller och adressen den ska levereras till.

Temperaturkänsliga produkter och läkemedel som kräver en extra säker leverans, t.ex. narkotikaklassade läkemedel och kylvaror, måste hämtas ut på ett apotek.

Även andra produkter som du kan köpa med hemleverans kan vara temperaturkänsliga. Det är därför viktigt att du säkerställer att brevlådan töms varje dag eftersom vissa produkter inte lämpar sig för att ligga i brevlådan under längre tid. Om du beställt hemleverans och din beställning inte ryms i brevlådan lämnas det in till ett utlämningsställe.

Du måste visa ordernummer och giltig legitimation när du hämtar ditt paket på ett apotek (bud ska visa både din och budets legitimation).

Mer information om alla leveranssätt från Kronans Apotek hittar du här.

Ångerrätt och retur

Som kund har du alltid 14 dagars ångerrätt enligt lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokal. Ångerfristen börjar löpa från den dag du mottagit varan. Du måste skicka tillbaka varan inom 14 dagar från att du meddelat Kronans Apotek om utnyttjande av ångerrätten. Läkemedel, livsmedel, kylvaror och förskrivna artiklar är undantagna från ångerrätten och får ej returneras. Även varor som hygienartiklar och sexleksaker med bruten eller skadad förpackning är undantagna från ångerrätten och kan ej returneras. Kronans Apotek förbehåller sig rätten att göra värdeminskningsavdrag i det fall kund hanterat varan i större utsträckning än vad som är nödvändigt för att fastställa dess egenskaper och funktion.

Om du vill returnera en vara, följ instruktionerna nedan:

Ta med varan och följesedel till valfritt Kronans Apotek. Om du inte har möjlighet att besöka ett av våra apotek kan du skicka varan tillsammans med följesedel tillbaka till Kronans Apotek, ring vår Kundservice före sådan retur. Du får tillbaka dina pengar inom 14 dagar från det att vi mottagit ditt meddelande om reklamation förutsatt att vi fått varan i retur eller bevis om att den skickats. Kontakta Kundservice så hjälper vi dig med din retur.

Konsumentverkets hemsida kan du även hitta en ångerblankett att använda om du vill ångra ditt köp.

Återbetalning

När vi har mottagit meddelande och kontrollerat den returnerade varan eller bevis om att den skickats återbetalar vi snarast köpesumman (inklusive eventuell fraktkostnad) dock senast inom 14 dagar. Fraktkostnaden för att returnera varan ansvarar du som kund för. Återbetalning sker utifrån det betalningssätt som du har valt vid orderläggningen. Om du har betalat med faktura, direktbetalning eller förskottsbetalning överför vi pengarna till ditt bankkonto. Om du har betalat med kort krediterar vi retursumman på ditt kort. Återbetalning vid retur sker av Klarna. Kontakta Klarna om du har frågor gällande en återbetalning.

Lagergaranti

Om dina receptbelagda varor inte finns på lager hos ditt lokala Kronans Apotek, levererar vi dem till din hemadress utan extra kostnad. Betala varan på apoteket som vanligt så skickar vi den så fort den kommer in. Kronans Apoteks lagergaranti gäller med undantag för kylvaror, narkotikaklassade läkemedel och vissa speciella varor.

Ej uthämtade paket

Vi förbehåller oss rätten att debitera kostnaderna för den hantering som uppstår vid ej uthämtade paket (returfrakt, expeditionskostnad etc). Därför tar vi ut en avgift om 150 kronor om ett paket ej hämtas ut. Försändelsen ligger hos apoteket i 8 dagar eller postombud i 7 dagar. Andra liggtider för paket kan förekomma med andra leveranssätt. Observera att om du ångrar ett köp och vill returnera varan, måste du först hämta ut paketet och därefter returnera enligt beskrivning ovan.

Ej uthämtade paket eller returer som innehåller receptbelagda eller receptfria läkemedel måste enligt Läkemedelsverkets föreskrifter samt enligt lag destrueras. Kronans Apotek förbehåller sig därför rätten att debitera kunden kostnaden för läkemedel i ej uthämtade eller returnerade paket.

Force majeure

Kronans Apotek ansvarar inte för föresenad eller utebliven leverans som orsakats av omständighet som ligger utanför vår rimliga kontroll. Exempel på sådan omständighet är naturkatastrof, strejk, krig, terroristdåd, valutakursförändring, myndighetsåtgärd, lagstiftning, leverantörs-/produktions- eller transportstörningar.

Reklamation och tvist

Om du har fått en defekt eller felexpedierad vara ber vi dig så snart du upptäckt felet och inom skälig tid besöka ett av våra apotek och ta med varan och följesedeln. Du har rätt att reklamera varan framtill dess att förbrukningstiden gått ut och annars inom tre år från köpet. Reklamationer skall göras i enlighet med de instruktioner du får av oss. Vi ersätter samtliga dina kostnader i samband med reklamationen. Klagomål kan även skickas till Kronans Apotek. Box 30094, 104 25 Stockholm.

Vid eventuell tvist följer Kronans Apotek beslut från Allmänna reklamationsnämnden. Allmänna Reklamationsnämnden nås antingen via hemsidan www.arn.se eller adress Box 174, 101 23 Stockholm. Du kan även klaga via EU:s onlineplattform för tvistlösning som du når via http://ec.europa.eu/consumers/odr/.

Kundservice

Kontakta vår kundservice genom att ringa 0771 - 612 612 vardagar mellan 08.00 - 18.00 eller lördagar 09.00 – 14.00 vid frågor eller oklarheter. Du kan även ställa en fråga i vårt frågeformulär på vår hemsida. Vi svarar då inom 48 timmar helgfria dagar.

Ändring av köpvillkor

Kronans Apotek förbehåller sig rätten att när som helst ändra villkoren i dessa allmänna köpvillkor.