Tillbaka till Villkor

Köpvillkor

Allmänt

Dessa allmänna köpvillkor gäller för Kronans Apotek AB:s (org. nr 556787-2048) (”Kronans Apotek”) försäljning av varor via hemsidan www.kronansapotek.se och via mobilappen Kronans Apotek (”Appen”). Villkoren gäller när du gör köp i egenskap av konsument.

För att handla varor via www.kronansapotek.se eller Appen måste du ha fyllt 16 år och, förutsatt att du är under 18 år, ha fått samtycke till ditt inköp från din förälder/förmyndare. Våra produkter levereras endast inom Sverige. Om du har frågor om hur du handlar eller om våra produkter är du alltid välkommen att ringa vår kundservice på 0771-612 612.

Beställning

Beställning av varor görs på vår hemsida www.kronansapotek.se eller i Kronans Apoteks App. Genom att genomföra en beställning godkänner du dessa allmänna köpvillkor. Avtal om köp träffas när du mottar leveransbekräftelse. Beställningen bekräftas genom att skicka en orderbekräftelse till den mailadress du har uppgett. I de fall du har gjort flera beställningar förbehåller vi oss rätten att slå ihop dessa beställningar och leverera dem i ett paket. Din beställning kan också delas upp på flera paket beroende på dess innehåll.

Vid beställning kan du välja att registrera dig som medlem i Kronans Apoteks kundklubb.

För att kunna köpa receptförskrivna varor via www.kronansapotek.se och Kronans Apoteks App måste du ha ett elektroniskt recept och kunna identifiera dig med e-legitimation. Handla receptförskrivna varor beskriver hur du går tillväga för att beställa varor på recept.

Om du har ett pappersrecept som du vill kunna beställa från kan du ta med det till ett av våra lokala apotek och be om hjälp att spara det elektroniskt.

Kronans Apotek förbehåller sig rätten att annullera beställningar som innehåller felaktiga personuppgifter. Vi reserverar oss också för eventuella felskrivningar samt för varor som inte kan levereras på grund av slutförsäljning, lagerdifferenser, tekniska problem eller ändringar av tekniska specifikationer som uppkommer fram till din betalning i kassan.

När någon annan beställer/hämtar läkemedel åt dig

Om du vill att någon annan ska kunna beställa och hämta ut läkemedel för din räkning måste du skapa en fullmakt. Fullmakten kan skapas på vår hemsida eller på något av våra apotek. Fullmakten innebär att du ger samtycke till i fullmakten angiven person att:

  • Beställa och hämta ut varor på recept på alla apotek, på www.kronansapotek.se och i Appen
  • Hämta en översikt över alla dina elektroniskt sparade recept i nationella läkemedelslistan
  • Lämna samtycke till registrering i Högkostnadsdatabasen
  • Lämna samtycke till att eHälsomyndigheten sparar dina recept elektroniskt

Vårdnadshavare för barn under 13 år kan beställa läkemedel på hemsidan utan fullmakt. Läkemedel till barn 13-17 år kan normalt inte beställas på distans. Vi hänvisar därför till något av våra fysiska apotek eller till kundservice. Personer som inte är vårdnadshavare måste ha en fullmakt från vårdnadshavaren. Se apotek och öppettider här.

För det fall du som ombud ska hämta ut paket behöver du förutom egen giltig legitimation även beställarens legitimation samt uppge ordernummer.

Priser och produktbilder

Samtliga priser anges i svenska kronor inklusive moms. Eventuell fraktkostnad tillkommer och kostnaden beror på vilket fraktalternativ du väljer vid beställning. Läkemedel på recept är momsbefriade och för dessa varor visas priset utan moms. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar. Om pris eller informationen om en produkt som anges på hemsidan är felaktig och du insåg eller borde ha insett detta, kommer priset eller informationen inte att gälla för köpet. I sådana fall kommer vi att kontakta dig så snart som möjligt. Produktbilderna på hemsidan garanterar inte att varans exakta utseende och beskaffenhet återges. Du har rätt att reklamera varan vid fel i produktbild eller produktinformation.

Betalning

Följande betalningssätt kan användas.

Bankkort

VISA, Mastercard, American Express. Pengarna reserveras och dras från kontot vid transaktionstillfället. Reserveringen syns som uttag redan vid orderläggningen.

Internetbank

SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea kan användas. Pengarna dras från kontot i samband med godkännandet av transaktionen.

Delbetalning

Kronans Apotek använder för sina e-handelstjänster finansbolaget Klarna och kan därav erbjuda delbetalning i enlighet med Klarnas kreditvillkor.

Faktura

Kronans Apotek erbjuder även möjlighet till betalning med faktura genom samarbetet med Klarna. Detta samarbete gäller endast när du handlar online. Kreditvillkor samt uppgifter om avgifter och dröjsmålsräntor framgår i Klarnas kreditvillkor. Vid köptillfället görs en kreditprövning som i vissa fall innebär att en kreditupplysning görs. Du får i dessa fall en kopia på kreditupplysningen per post.

Fakturaavgiften är 0 kronor. Betalningsvillkoren är 14 dagars kredit och en påminnelseavgift tillkommer vid utebliven betalning. Har du handlat för under 60 kronor är avgiften 29 kronor och har du handlat för 60 kronor eller mer är avgiften 60 kronor. Även dröjsmålsränta motsvarande 24% plus vid var tid av Riksbanken fastställd referensränta tillkommer.

Säkra betalningar

Kronans Apotek är SSL-certifierad. SSL-certifikat är en typ av elektronisk legitimation. På samma sätt som personer kan legitimera sig med ID-kort eller pass, så kan exempelvis en webbplats legitimera sig med ett SSL-certifikat. Detta innebär att du som kund är skyddad när du söker, bläddrar och handlar hos oss.

Personuppgifter

I samband med din beställning kommer dina personuppgifter behandlas av Kronans Apotek främst för att fullfölja och tillhandahålla den service som du kan förvänta dig av oss. Kronans Apotek och våra samarbetspartners använder informationen, för att administrera och fullfölja din beställning, för marknadsföringsändamål och utskick av information samt i anonymiserad form för statistik och analysunderlag. För en fullständig beskrivning av vår personuppgiftsbehandling och din rätt att invända mot marknadsföringsutskick, rätt till rättelse och rätt till radering ber vi dig besöka Kronans Apoteks allmänna integritetspolicy. Kontakta gärna Kronans Apotek på dataskyddsombud@kronansapotek.se om du har några frågor om personuppgiftsbehandlingen eller om du vill utöva dina rättigheter.

Du kommer att få vårt nyhetsbrev efter det att du gått igenom snabbkassan. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev om du registrerar dig som medlem i vår kundklubb. Du kan när som helst avbryta din prenumeration antingen via länken i nyhetsbrevet eller genom att kontakta vår kundservice.

Copyright

Allt innehåll på vår webbplats och i Appen, så som text, grafik, logotyper, bilder, ljudklipp, digitala nedladdningar och annan mjukvara, tillhör Kronans Droghandel Apotek AB eller våra leverantörer och är skyddat av svenska och internationella upphovsrättslagar.

Frakt och Leverans

Leveranssätt

Vi levererar till hela Sverige och du kan alltid välja minst ett leveranssätt som är gratis. Vilket leveranssätt du kan välja beror på vad din beställning innehåller och adressen den ska levereras till.

En del produkter som kräver en extra säker leverans, t.ex. narkotikaklassade läkemedel, måste hämtas ut på ett avhämtningsställe. En del produkter som du kan köpa och få levererade kan vara temperaturkänsliga. Det är därför viktigt att du säkerställer att hämta ditt paket omgående om det levereras till brevlådan, då vissa produkter inte lämpar sig för att ligga i brevlåda under längre tid.

Du måste visa ordernummer och giltig legitimation när du hämtar ditt paket på ett apotek (bud ska visa både din och budets legitimation).

Mer information om alla leveranssätt från Kronans Apotek hittar du här.

Ångerrätt och retur

Som kund har du alltid 14 dagars ångerrätt enligt lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokal. Ångerfristen börjar löpa från den dag du, eller en person på uppdrag av dig, mottagit varan. Du måste meddela oss att du vill ångra ditt köp inom 14 dagar samt skicka tillbaka varan inom 14 dagar från att du meddelat Kronans Apotek om utnyttjande av ångerrätten. Läkemedel är undantagna från ångerrätten och får ej returneras. Andra undantag från ångerrätten är livsmedel, kylvaror och förskrivna artiklar som snabbt kan försämras, eller som har öppnats och på grund av hälso- och hygienskäl inte lämpligen kan returneras. Även hygienartiklar och sexleksaker med bruten eller skadad förpackning är undantagna från ångerrätten och kan därav inte returneras. Ångerrätten gäller för kosttillskott. Kronans Apotek förbehåller sig rätten att göra värdeminskningsavdrag i det fall kund hanterat varan i större utsträckning än vad som är nödvändigt för att fastställa dess egenskaper och funktion. Om läkemedel returneras kommer de att destrueras och kostnaden för läkemedlet debiteras kunden.

Retur av varor köpta i paketerbjudande

Har du köpt flera varor i ett paketerbjudande, till exempel "3 för 2" och väljer att returnera en eller flera av dessa varor, förlorar du din rabatt. Du betalar då fullpris för varan/varorna du väljer att behålla.

Mer om hur du returnerar varor.

Du kan använda Konsumentverkets ångerblankett om du vill ångra ditt köp.

Återbetalning

När vi har mottagit meddelande och kontrollerat den returnerade varan eller bevis om att den skickats återbetalar vi snarast köpesumman (inklusive eventuell fraktkostnad) dock senast inom 14 dagar. Fraktkostnaden för att returnera varan ansvarar du som kund för. Återbetalning sker utifrån det betalningssätt som du har valt vid orderläggningen. Om du har betalat med faktura, direktbetalning eller förskottsbetalning överför vi pengarna till ditt bankkonto. Om du har betalat med kort krediterar vi retursumman på ditt kort. Återbetalning vid retur sker av Klarna. Kontakta Klarna om du har frågor gällande en återbetalning.

Kundgaranti

Om dina receptbelagda varor inte finns på lager hos ditt lokala Kronans Apotek, levererar vi dem till dig utan extra kostnad. Betala varan på apoteket som vanligt så skickar vi den så fort den kommer in. Kronans Apoteks kundgaranti gäller med undantag för kylvaror, narkotikaklassade läkemedel och vissa speciella varor.

Ej uthämtade paket

Vi förbehåller oss rätten att debitera kostnaderna för den hantering som uppstår vid ej uthämtade paket (returfrakt, expeditionskostnad etc.). Därför kan vi komma att ta ut en avgift om ett paket ej hämtas ut. Försändelsen ligger hos apoteken i 14 dagar eller hos postombud i 7 dagar. Andra liggtider för paket kan förekomma med andra leveranssätt. Observera att om du ångrar ett köp och vill returnera varan, måste du först hämta ut paketet och därefter returnera enligt beskrivning ovan. Ej uthämtade paket eller returer som innehåller receptbelagda eller receptfria läkemedel måste enligt lag och Läkemedelsverkets föreskrifter destrueras. Kronans Apotek kommer debitera kunden kostnaden för läkemedel i ej uthämtade, ej mottagna eller returnerade paket. Vid köp av receptbelagda läkemedel som inte hämtas ut, inte mottags eller returneras förbrukas receptuttaget för det aktuella läkemedelsköpet.

Force majeure

Kronans Apotek ansvarar inte för försenad eller utebliven leverans som orsakats av omständighet som ligger utanför vår rimliga kontroll. Exempel på sådan omständighet är naturkatastrof, strejk, krig, terroristdåd, valutakursförändring, myndighetsåtgärd, lagstiftning, leverantörs-/produktions- eller transportstörningar.

Reklamation och tvist

Om du har fått en defekt eller felexpedierad vara ber vi dig så snart du upptäckt felet och inom skälig tid besöka ett av våra apotek och ta med varan och följesedeln. Du har rätt att reklamera varan framtill dess att förbrukningstiden gått ut och annars inom tre år från köpet. Vi ersätter samtliga dina kostnader i samband med en godkänd reklamation.

Vid eventuell tvist följer Kronans Apotek beslut från Allmänna reklamationsnämnden. Allmänna Reklamationsnämnden nås antingen via hemsidan www.arn.se eller adress Box 174, 101 23 Stockholm. Du kan även klaga via EU:s onlineplattform för tvistlösning som du når via http://ec.europa.eu/consumers/odr/.

Kundservice

Kontakta vår kundservice genom att ringa 0771-612 612 vardagar mellan kl. 08.00-18.00 eller lördagar mellan kl. 09.00–14.00 vid frågor eller oklarheter. Du kan även ställa en fråga i vårt frågeformulär på vår hemsida. Vi svarar då inom 48 timmar på helgfria dagar.

Ändring av köpvillkor

Kronans Apotek förbehåller sig rätten att när som helst ändra villkoren i dessa allmänna köpvillkor, men de köpvillkor som du godkände vid tiden för ditt köp gäller alltid för det köpet.