Tillbaka till Om recept och läkemedel

Utbyte på apotek

Ibland får du frågan på apoteket ifall du vill ha en likvärdig medicin av en annan sort istället för den som står på ditt recept. Detta är på grund av läkemedelsutbytet som är en del av högkostnadsskyddet. Den medicin som föreslås är alltid den som ingår i läkemedelsförmånen och det brukar innebära det billigaste priset för dig.

Generiskt utbyte – billigast på marknaden

Apoteken är skyldiga att erbjuda det billigaste läkemedlet på marknaden, med samma verksamma ämne som det som läkaren angett på receptet. Detta kallas generiskt utbyte. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, utser "Månadens vara" varje månad. Du kan därför få samma läkemedel men från olika tillverkare varje gång du hämtar din medicin.

Du måste inte byta

Om du av någon anledning inte vill ha det generiska utbytet, utan istället vill välja det läkemedel som anges på receptet, så kan du det. Men då får du själv betala för den eventuella mellanskillnaden. Mellanskillnaden räknas inte in i ditt högkostnadsskydd. Du kan också välja andra läkemedel av helt andra varumärken än både det generiska utbytet och det som står på receptet, så länge som de är likvärdiga. Väljer du ett helt annat märke behöver du betala hela kostnaden själv och då räknas ingen del av kostnaden in i ditt högkostnadsskydd.

Utbyte på apotek

Hur fungerar utbyte av läkemedel i appen och på webben?

Om det finns utbyte på ditt läkemedel får du möjligheten att välja om du vill köpa rekommenderat utbyte eller om du vill köpa förskrivet läkemedel också i appen och på webben. När du är inloggad med din e-legitimation på Kronans Apotek ser du priserna och kan jämföra dem.

Om du skulle vilja ha ett läkemedel av en specifik tillverkare som inte visas som rekommenderat utbyte, behöver du besöka ditt lokala Kronans Apotek så hjälper vi dig där.

Ytterligare information om utbyte på apotek finns på www.tlv.se.