Råd vid mjäll och torr hårbotten

Mjäll är hudflagor som lossnar från hårbotten och blir synliga. Varje dag förnyas huden, även i hårbotten. Ofta märker vi inte att huden byts ut, men ibland blir hudflagorna så stora i hårbotten att vi ser dem och det är det vi kallar mjäll. Mjäll kan drabba vem som helst, och kan förekomma både som torr hårbotten, med torra flagor som faller ner, eller fet hårbotten där hudflagorna är fetare och ”fastnar”.

Orsak till mjäll i håret

Det är inte helt säkert varför man får mjäll. Det kan vara en reaktion på en viss jästsvamp vi har i hårbotten. Ibland kan det vara så att hårbotten är uttorkad och därför flagnar extra mycket.

Mjäll eller torr hårbotten

Om du får knappt synliga hudflagor som snö på axlarna beror det troligen på torr hårbotten. Undvik att torka ut huden i hårbotten genom att byta till ett milt schampo som är anpassat för torr eller känslig hud. Tvätta inte håret för ofta och undvik starka stylingprodukter eftersom det också kan vara uttorkande. Det finns produkter som hjälper dig att återfukta din hårbotten.

Schampo och balsam för torr hårbotten:

Man på strand i keps. Foto.

Mjäll som kliar

Torr hud i hårbotten kan klia. Om det inte hjälper med mildare rengöring och återfuktning kan du behöva kontrollera med en läkare ifall klådan beror på andra orsaker, som till exempel eksem.

Behandling som hjälper mot mjäll

Milda mjällschampon som du kan använda regelbundet kan hjälpa lindrig till måttlig mjäll. Om du har måttlig till svår mjäll kan du behöva starkare medel med selen. Alla hårbottnar reagerar olika, så testa dig fram till det som hjälper dig. Det finns också receptfri behandling med ketokonazol som behandlar jästsvampen som ligger bakom mjäll. Tänk även på att låta hårbotten ”andas”. Undvik starka hårprodukter som kan rubba balansen. Vissa menar att exempelvis täta mössor kan förändra miljön i hårbotten och göra det lättare för svampen som orsakar mjäll att växa till.

Kontakta en läkare

Om du inte blir av med mjäll med receptfri behandling kan det vara en bra idé att kontakta en läkare för att få hjälp. Kontakta en vårdcentral eller ladda ner appen Doktor.se för att ett första utlåtande via mobilen.

Senast granskad 2021-03-18