Behandla ärr och märken efter akne

Akne kan orsaka bestående ärr och märken i huden, särskilt vid svåra fall. Det går sällan att ta bort ärr helt och hållet, men med hjälp av olika krämer eller dermatologiska behandlingar kan man minska dem.

Behandla akneärr

Det går att behandla ärr efter akne med många olika metoder, från krämer till olika dermatologiska behandlingar. Vilken form av behandling som är bäst för dig beror på din hudtyp och hur ärren ser ut. Det finns vissa produkter som du kan prova hemma. Kom ihåg att vara försiktig med att använda produkter när du har aktiv akne och vänta helst till den har läkt ut. Rådgör med en farmaceut, läkare eller dermatolog för att veta vad som gäller för just dig.

Reducera ärr med peeling

Ta bort döda hudceller och påskynda cellförnyelsen med mekanisk eller kemisk peeling. En peeling stimulerar huden till självläkning och kan hjälpa vid lindriga akneärr. Men peela med försiktighet för det kan irritera känslig hud. Kom ihåg att ge huden några dagar på sig för återhämtning och vila mellan behandlingarna.

Läs mer om peeling här

Behandlingar mot ärr på klinik

Om egna behandlingar inte hjälper kan du prata med en läkare eller dermatolog om vilka behandlingsalternativ som finns. Det går att behandla ärr från akne med bland annat laser, IPL (intensivt pulserande ljus), fillers och dermapen (nålbehandling). Dermapen-behandling kan du hitta på utvalda Kronans Apotek - läs mer om våra ansiktsbehandlingar här.

Märken efter akne

Efter att finnarna har läkt kan det förutom ärr finnas kvar röda eller bruna märken. Det beror på hyperpigmentering, alltså ett överskott av melanin som tillkommit under läkningen. Det finns flera produkter som hjälper till att minska märkena och som i vissa fall helt kan ta bort dem. Blekande krämer eller produkter för exfoliering är några exempel. Tänk på att alltid välja produkter som inte täpper till porerna, så att du inte riskerar att få finnar igen. Det finns också olika dermatologiska behandlingar som kan utföras hos en specialist. Två exempel är kemisk peeling eller laserbehandling.

Skydda ärr och märken mot solljus

Solens strålar saktar ner läkningsprocessen och ärren blir lätt blekare och mer framträdande. Skydda huden mot solen. Ett bra tips är en dagkräm som innehåller solskyddsfaktor, och att använda solskydd om du vistas utomhus under soliga dagar. Det finns flera solskydd som är särskilt anpassade för huden i ansikten och för dig som lätt får finnar.

Senast uppdaterad 2021-06-08