Tillbaka till Ansiktsvård

Tips om du vill behandla akne

Akne är ett samlingsnamn för vanliga finnar och pormaskar. Även om akne är ofarligt kan det vara mycket psykiskt påfrestande. Här ger vi våra bästa tips för behandling av akne, men om du lider av svår akne eller har medicinska problem är det rekommenderat att du besöker en hudläkare för att få rätt behandling för just dig.

Vad är akne?

Akne kan se ut på olika sätt. Från inflammerade pormaskar och enstaka finnar till djupa bölder och ärr. Oftast får man akne på ansiktet, halsen, bröstet eller på ryggen. Finnarna eller bölderna uppstår genom att huden producerar för mycket talg som blockeras i porerna. Bakterier som normalt finns i huden kan då växa till sig och inflammera blockeringen. Akne är vanligt i tonåren, men kan uppstå även i vuxen ålder. Här går vi igenom hur du bäst tar hand om aknebenägen hud. Vi utgår från vår grundrutin för hudvård men anpassar den speciellt för aknebenägen hud.

Glad tonårspojke spelar boll. Foto.

Hudvårdsrutin för dig som lätt får finnar

Steg 1: Rengöring

Akne orsakas inte av oren hy, utan av överproduktion av talg som blockeras och inflammeras. Rengöring av huden hjälper till att förhindra att porerna blockeras av överflödigt fett och döda hudceller. Tvätta helst ansiktet två gånger om dagen, morgon och kväll, med mild rengöring för att ta bort makeup och smuts. Om du tvättar för ofta eller med för starka produkter riskerar du istället att torka ut huden, vilket kan orsaka fler finnar. Rengöringsprodukter som är anpassade för fet hy eller akneprodukter som innehåller salicylsyra är bra att använda. Salicylsyra är lätt bakteriehämmande och gör att talgkörtlarna inte täpps till lika lätt.

Senast granskad 2019-08-06