Tips om du vill behandla akne

Akne är ett samlingsnamn för vanliga finnar och pormaskar. Även om akne är ofarligt kan det vara mycket psykiskt påfrestande. Här ger vi våra bästa tips för behandling av akne, men om du lider av svår akne eller har medicinska problem är det rekommenderat att du besöker en hudläkare för att få rätt behandling för just dig.

Vad är akne?

Akne kan se ut på olika sätt. Från inflammerade pormaskar och enstaka finnar till djupa bölder och ärr. Oftast får man akne på ansiktet, halsen, bröstet eller ryggen. Finnarna eller bölderna uppstår genom att huden producerar för mycket talg som blockeras i porerna. Bakterier som normalt finns i huden kan då växa till sig och inflammera blockeringen. Akne är vanligt i tonåren, men kan uppstå även i vuxen ålder. Här går vi igenom hur du bäst tar hand om aknebenägen hud. Vi utgår från vår grundrutin för hudvård men anpassar den speciellt för aknebenägen hud.

Glad tonårspojke spelar boll. Foto.

Hudvårdsrutin för dig som lätt får finnar

Steg 1: Rengöring

Akne orsakas inte av oren hy, utan av överproduktion av talg som blockeras och inflammeras. Rengöring av huden hjälper till att förhindra att porerna blockeras av överflödigt fett och döda hudceller. Tvätta ansiktet två gånger om dagen, morgon och kväll, med mild rengöring för att ta bort makeup och smuts. Om du tvättar för ofta eller med för starka produkter riskerar du istället att torka ut huden, vilket kan orsaka fler finnar. Rengöringsprodukter som är anpassade för fet hy eller akneprodukter som innehåller salicylsyra är bra att använda. Salicylsyra är lätt bakteriehämmande och gör att talgkörtlarna inte täpps till lika lätt.

Steg 2: Serum

Ett serum speciellt anpassat för aknebenägen hud kan vara ett bra och viktigt steg i rutinen. Syftet med serumet är alltid att intensifiera hudvården och ge ett bättre resultat. Serum innehåller aktiva ingredienser och har en lågmolekylär formula, vilket gör att de aktiva ingredienserna snabbare tas upp av huden och ger en djupare effekt.

Steg 3: Återfuktning

Även fet hud har behov av fukt. Återfukta med produkter som är avsedda för akne eftersom de balanserar hudens egen talgproduktion. Ansiktskrämen skyddar huden mot fuktförlust och kapslar in alla övriga ingredienser som applicerats innan, som exempelvis serumet.

Steg 4: Behandling

Det finns receptfria läkemedel som Basiron som kan hjälpa vid milda besvär. Det finns även olika punktbehandlingar som verkar bakteriehämmande och lugnande. Om du har röda och irriterade finnar och pormaskar kan du behöva använda receptbelagda läkemedel. Det får du genom en läkare på vårdcentral eller en hudläkare. För bäst effekt, använd detta steg direkt efter att du har rengjort huden.

Här kan du läsa mer om vår grundrutin för hudvård.

Tänk på att inte klämma

Det är viktigt att undvika att klämma, sticka och på annat sätt göra sönder finnar eller bölder. Du kan skada talgkörteln, förvärra inflammationen eller orsaka ärr. Var försiktig med makeup på inflammerad hud. Det bästa för att dölja rodnaden är att använda särskilda täckstift för finnar. Dessa är uttorkande och bakteriehämmande. Om du använder sminkborstar, se till att rengöra dessa noggrant.

Täckstift för finnar

ACO Spotless Treating Cover Stick är ett beigefärgat oparfymerat täckstift som döljer och torkar ut finnar. Produkten verkar lugnande.

Receptfri medicin vid akne

Det finns en del receptfria läkemedel för att behandla akne. Aknelösning med salicylsyra hjälper genom att förhindra att porerna täpps igen. Det kan vara ett bra första steg för att bli av med finnarna. Bensoylperoxid som finns i till exempel Basiron är också en bra metod. Medlet öppnar upp porerna och verkar bakteriedödande, vilket motverkar orsakerna till akne. Men läkemedlet kan göra huden extra känslig, så prova först med en svag styrka i 4-6 veckor och kom ihåg att skydda dig mot solen under tiden som du använder medlet. Undvik att kombinera flera olika medel som inte är avsedda att kombineras. Använd bara skonsam rengöring och återfuktande kräm.

Om akne inte försvinner

Om receptfri behandling inte räcker kan du kontakta en läkare eller hudläkare. En tillfällig antibiotikakur kan underlätta läkningen. Kvinnor kan också få hjälp av kombinerade hormonella medel, som vissa sorters p-piller. Oavsett behandlingsmetod så brukar man rekommendera att fortsätta lokalbehandla ansiktet eller de områden där man fått akne så länge som det finns risk att det kommer tillbaka. I svåra fall, eller om antibiotika eller hormoner inte ger resultat, så kan medicin som innehåller isotretinoin förskrivas av läkare.

Senast granskad 2019-08-06