Tips om du vill behandla akne

Akne är ett samlingsnamn för vanliga finnar och pormaskar. Även om akne är ofarligt kan det vara mycket psykiskt påfrestande. Här ger vi våra bästa tips för behandling av akne, men om du lider av svår akne eller har medicinska problem är det rekommenderat att du besöker en hudläkare för att få rätt behandling för just dig.

Vad är akne?

Akne kan se ut på olika sätt, från inflammerade pormaskar och enstaka finnar till djupa bölder och ärr. Oftast får man akne på ansiktet, halsen, bröstet eller ryggen. Finnarna eller bölderna uppstår genom att huden producerar för mycket talg som blockeras i porerna. Bakterier som normalt finns i huden kan då växa till sig och inflammera blockeringen. Akne är vanligt i tonåren, men kan uppstå även i vuxen ålder.

Receptfri medicin vid akne

Det finns en del receptfria läkemedel för att behandla akne. Aknelösning med salicylsyra hjälper genom att förhindra att porerna täpps igen. Det kan vara ett bra första steg för att bli av med finnarna. Bensoylperoxid som finns i till exempel Basiron är också en bra metod. Medlet öppnar upp porerna och verkar bakteriedödande, vilket motverkar orsakerna till akne. Men läkemedlet kan göra huden extra känslig, så prova först med en svag styrka i 4-6 veckor och kom ihåg att skydda dig mot solen under tiden som du använder medlet. Undvik att kombinera flera olika medel som inte är avsedda att kombineras. Använd bara skonsam rengöring och återfuktande kräm.

akne-767x767

Om akne inte försvinner

Om receptfri behandling inte räcker kan du kontakta en läkare eller hudläkare. En tillfällig antibiotikakur kan underlätta läkningen. Kvinnor kan också få hjälp av kombinerade hormonella medel, som vissa sorters p-piller. Oavsett behandlingsmetod så brukar man rekommendera att fortsätta lokalbehandla ansiktet eller de områden där man fått akne så länge som det finns risk att det kommer tillbaka. I svåra fall, eller om antibiotika eller hormoner inte ger resultat, så kan medicin som innehåller isotretinoin förskrivas av läkare.

Hudvårdsrutin för dig som lätt får finnar

Steg 1: Rengör lagom med rätt produkter

Akne orsakas inte av oren hy, utan av överproduktion av talg som blockeras och inflammeras. Rengöring av huden hjälper till att förhindra att porerna blockeras av överflödigt fett och döda hudceller. Tvätta ansiktet två gånger om dagen, morgon och kväll, med mild rengöring för att ta bort makeup och smuts. Om du tvättar för ofta eller med för starka produkter riskerar du istället att torka ut huden, vilket kan orsaka fler finnar. Rengöringsprodukter som är anpassade för fet hy eller akneprodukter som innehåller salicylsyra är bra att använda. Salicylsyra är lätt bakteriehämmande och gör att talgkörtlarna inte täpps till lika lätt.

Steg 2: Behandla med läkemedel

Behandla finnarna efter att du har rengjort området. Det finns receptfria läkemedel som Basiron som kan hjälpa vid milda besvär. Om du har röda och irriterade finnar och pormaskar kan du behöva använda receptbelagda läkemedel. Det får du genom en läkare på vårdcentral eller en hudläkare.

Steg 3: Återfukta huden

Även fet hud har behov av fukt. Återfukta med produkter som är avsedda för akne eftersom de balanserar hudens egna talgproduktion.

Steg 4: Undvik att irritera huden

Undvik att klämma, sticka och på annat sätt göra sönder finnar eller bölder. Du kan skada talgkörteln, förvärra inflammationen eller orsaka ärr. Var försiktig med makeup på inflammerad hud. Det bästa för att dölja rodnaden är att använda särskilda täckstift för finnar. Dessa är uttorkande och bakteriehämmande. Om du använder sminkborstar, se till att rengöra dessa noggrant.

Se fler produkter för behandling av akne

Behandla akneärr

Det går att behandla ärr efter akne med många olika metoder, från krämer till olika dermatologiska behandlingar. Vilken form av behandling som är bäst för dig beror på din hudtyp och hur ärren ser ut. Det finns vissa produkter som du kan prova hemma. Kom ihåg att vara försiktig med att använda produkter när du har aktiv akne och vänta helst till den har läkt ut. Rådgör med en farmaceut, läkare eller dermatolog för att veta vad som gäller för just dig.

Reducera ärr med peeling

Ta bort döda hudceller och påskynda cellförnyelsen med mekanisk eller kemisk peeling. En peeling stimulerar huden till självläkning och kan hjälpa vid lindriga akneärr. Men peela med försiktighet för det kan irritera känslig hud. Kom ihåg att ge huden några dagar på sig för återhämtning och vila mellan behandlingarna.

Läs mer om peeling här

Skydda ärr mot solljus

Solens strålar saktar ner läkningsprocessen och ärren blir lätt blekare och mer framträdande. Använd solskydd om du vistas utomhus. Ett bra tips är en dagkräm som innehåller solskyddsfaktor.

Behandlingar mot ärr på klinik

Om egna behandlingar inte hjälper kan du prata med en läkare eller dermatolog om vilka behandlingsalternativ som finns. Det går att behandla ärr från akne med bland annat laser, IPL (intensivt pulserande ljus), fillers och dermapen (nålbehandling). Dermapen-behandling kan du hitta på utvalda Kronans Apotek - läs mer om våra ansiktsbehandlingar här.

Senast granskad 1565049600000