Peeling för kropp och ansikte

Peeling är ett sätt att få slätare och mjukare hud genom att skrubba bort döda hudceller. Det finns både mekanisk och kemisk peeling. Antingen skrubbar du huden mekaniskt med små korn, eller så kan du använda enzym eller syra.

Att tänka på vid peeling

Hur ofta du behöver peela huden beror på vilken sorts peeling du använder och vilken hudtyp du har. Det bästa brukar vara att ge huden några dagar på sig för återhämtning och att peela som mest ett par gånger i veckan. Avsluta alltid med serum och kräm, eller allra helst med en återfuktande mask. Följ alltid instruktionerna på peelingprodukten som du använder. Detta är särskilt viktigt vid olika kemiska peelingar. Vid kraftig peeling så ska man också komma ihåg att undvika solen direkt efter, eftersom huden blir extra känslig.

Kvinna som behandlar ansiktet. Foto.

Mekanisk peeling

Med mekanisk peeling innehåller peelingprodukten små korn. Kornen kan bestå av olika sorters ingredienser, som till exempel kärnor, socker eller havre. Skrubba huden med peelingen med lätta rörelser i några minuter. Den här sortens peeling är oftast mer kraftfull och passar bra till dig som har tålig hud. Kan användas 2-3 gånger per vecka.

Enzympeeling och syrapeeling

Istället för korn kan du peela huden med enzym eller syror. Enzympeeling brukar innehålla enzymer från frukt som löser upp bindningar mellan gamla hudceller. Denna typ av peeling passar särskilt bra för känslig hud. Syrapeeling brukar innehålla en kombination av AHA-syror och BHA-syror. AHA-syror är naturliga syror från till exempel citrus, mjölksyra eller glykolsyra. BHA-syra är till exempel salicylsyra som är särskilt bra mot akne. Om du använder syrapeeling är det dock bra att göra ett uppehåll under sommaren. Syran gör nämligen huden extra solkänslig och därmed kan risken för solskador öka.

Känslig hud

Använd peeling först efter rådgivning med en legitimerad hudterapeut. Tänk på att peela försiktigt eller inte alls om du har inflammerad akne eller rosacea som är blommande. Peela aldrig huden om du tar läkemedel mot akne som innehåller isotretinoin, för det tunnar ut huden.

Tunn hud

Om du har tunn hud och små, synliga blodkärl går det ofta bra att peela, men gör det försiktigt. Använd hellre en enzympeeling som bara får verka på huden och sedan sköljs av.

Torr hud

För att torr hud ska få rikligt med fett och fukt behöver den ofta lite hjälp på vägen. En torr hud är ofta fnasig på ytan, vilket betyder att döda hudceller ligger ivägen och hindrar mjukgörande produkter från att nå ner på djupet. Därför är det viktigt att peela bort det torra och fnasiga först, innan du smörjer dig med dina vanliga hudvårdsprodukter. Då kan du mer effektivt berika huden med återfuktning och du känner dig mindre stram och torr.

Fet hud

Ofta har fet hud tilltäpptheter som kan vara torra. Man vill då luckra upp dessa med hjälp av peeling. Tänk dock på att inte peela om du har grov akne eller inflammerad hud.

Mogen hud

När du åldras ändrar huden sin karaktär. Vanligtvis passar det bra med en peeling som är lite kraftfullare. Välj mekanisk peeling eller en kombination av mekanisk och kemisk peeling, exempelvis "Multivitamin Thermafoliant" från Dermalogica.

Senast uppdaterad 2019-04-30