Hur får jag mindre torr hud?

Torr hud är ett vanligt hudbesvär och beror ofta att huden har brist på fuktighetsbevarande ämnen. Torrheten kan även bero på en försvagad yttre fetthinna som gör att fukt i högre utsträckning avdunstar från huden. Oavsett anledning är en välfungerande rengörings- och återfuktningsrutin A och O för att bli av med besvären. Här hjälper vi dig att sätta ihop en fungerande rutin.

Steg 1: Rengöring

Har du torr hud är det viktigt att du använder rengöring speciellt anpassad för torr hud och inte andra hudtyper. Torr hud är ömtålig och behöver skonsam rengöring, gärna i form av oljebaserade produkter. Tänk på att inte tvätta huden för ofta och inte med för varmt vatten eftersom vatten och värme är uttorkande.

Se alla produkter inom ansiktsrengöring

Steg 2: Serum

Om du har normal till torr hud eller vill ha ett serum som ger mycket fukt, välj ett serum med kända fuktgivande ingredienser som exempelvis Hyaluronsyra. Syftet med serumet är alltid att intensifiera hudvården och ge ett bättre resultat.

Se alla våra serum

Steg 3: Återfuktning

Torr hud kan lätt bli fnasig och kännas stram, särskilt när det blir vinter. Därför är det viktigt att fylla på med fukt. För bäst resultat bör återfuktning ske i två steg. Först med ett serum som återfuktar den uttorkade huden på djupet. Därefter med en fet ansiktskräm, gärna oljebaserad, som återfuktar hudens övre lager effektivt. Hyaluronsyra är en effektiv fuktbindare och en tacksam ingrediens i ditt serum eller ansiktskräm. Använd även en kräm med ceramider för extra skydd och näring. Använd denna rutin morgon och kväll på daglig basis så får du successivt en mjukare och smidigare hud.

Se alla produkter inom ansiktskräm

Steg 4: Behandling

Det är också bra att skrubba huden om den är torr. På så vis avlägsnar du döda hudceller och gör att dina återfuktningsprodukter effektivare går in i huden. Har du torr och känslig hud kan det vara värt att vara extra försiktig med vilka produkter du använder. En enzympeeling är mildare än till exempel en scrub med mekanisk peeling. Använd inte peeling för ofta. Någon gång i veckan räcker. Lägg gärna en fuktmask efteråt. Då ger du huden en fin, välfuktad grund som kompenserar en hel del av den fukt som försvinner.

Se alla produkter för torr hud

Använd duscholja

Duschcreme har en tendens att torka ut huden. Ett bättre alternativ för dig med torr hud är att använda duscholja. Den rengör, återfettar på djupet och motverkar uttorkning. Duscholja kan med fördel användas i förebyggande syfte om du vet att du brukar få torrare hud under vissa årstider.

Senast uppdaterad 2021-06-09