Migrän – kan man förhindra det?

Migrän beskrivs ofta som en form av sprängande huvudvärk som dunkar eller pulserar. Attackerna kan pågå i några timmar eller i flera dygn. Här kan du läsa om migrän och vad du kan göra för att lindra besvären.

Vad är migrän?

Migrän är akuta fall av dunkande eller pulserande huvudvärk. Ofta blir värken värre vid ansträngning eller rörelse. För vissa sitter värken i ett par timmar, andra kan ha anfall som pågår i dagar. Ofta är det ofarligt men kan kännas väldigt obehagligt.

Varför får man migrän?

Orsaken till migrän är inte helt känd. Men man vet att anfallen kan utlösas av bland annat stress, hormonförändringar och av viss mat och dryck. Besvären är ärftliga och risken för att få migrän ökar om någon i din släkt har det.

En person ser fundersam ut och håller en kopp varm dryck. Foto.

Migrän med aura

Vissa personer får så kallad aura innan huvudvärken kommer. Auran kan innebära ögonflimmer eller andra synrelaterade bekymmer som sicksacklinjer eller fläckar. Man kan också få stickningar och domningar i ansikte och armar.

Symtom på migrän

Migrän kan ge flera olika symtom. Här är några av de vanligaste:

  • Sprängande eller pulserande huvudvärk
  • Huvudvärk på ena sidan av huvudet eller vid ena ögat. Värken kan samtidigt även sitta på båda sidor
  • Värk som blir ännu mer intensiv när du är fysiskt aktiv eller om du vrider på huvudet
  • Du blir väldigt känslig för ljud och ljus
  • Du känner dig illamående och kräks

Migrän är inte lika vanligt hos barn

Barn kan få migrän, men det är ganska ovanligt och deras anfall varar i kortare perioder. Vanligtvis pågår deras migränanfall i en halvtimme eller i max några timmar. Dock brukar de få sina attacker oftare än vuxna.

Migrän som gravid

De flesta kvinnor som har migrän upplever att besvären minskar när de är gravida. De som har migrän utan aura kan till och med bli helt migränfria. Men det finns också kvinnor som inte märker någon skillnad alls och en del som istället kan få mer besvär. Varför dessa förändringar sker under graviditeten vet man inte riktigt men de hormonella förändringarna verkar ha betydelse.

Förebygg och lindra din migrän

Stress och spända muskler kan utlösa migrän. Därför kan motion och avslappning vara till hjälp. Olika personer slappnar av bäst på olika sätt. Prova om du kan hitta något som passar dig. Kanske mindfulness, långa skogspromenader, yoga eller massage? Tänk också på att variera din arbetsställning om du har ett stillasittande arbete, och försök att ha regelbundna sömnvanor.

Avslappnande ögonmask med tyngd

Blockerar ljus och ger ett jämnt tryck över ögonen som brukar kännas skönt och avslappnande vid migrän. Kan värmas i mikrovågsugnen eller kylas i kylskåp.

Läkemedel mot migrän

Vid behov kan läkemedel behövas för att lindra besvären och stoppa ett anfall. För bästa effekt är det viktigt att ta medicinen tidigt under anfallet eller så snart du får symtom. Om du mår illa och brukar kräkas kan det vara bra att vid sådana tillfällen använda suppositorier, det vill säga en form av läkemedlet som du tar via ändtarmen.

Receptfria läkemedel mot migrän

Receptfria värktabletter brukar hjälpa, men vilken medicin som är mest effektiv varierar från person till person. Det kan vara läkemedel som innehåller paracetamol. Det kan också vara antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen eller naproxen. Acetylsalicylsyra hjälper ofta bra, särskilt i kombination med koffein som gör att kroppen snabbare tar upp substansen och ger en förstärkt smärtstillande effekt. Ibuprofen och naproxen är särskilt lämpliga om du får migrän i samband med mens eftersom de också lindrar mensvärk.

Migränspecifika läkemedel

Ett annat alternativ är migränspecifika läkemedel som du tar när ett anfall kommit igång och du är säker på att det är ett migränanfall. Dessa läkemedel kallas triptaner, eller serotonin-1-receptorstimulerare.

Om receptfria läkemedel inte hjälper

Vid kraftig migrän kan receptbelagda läkemedel behövas, som till exempel receptbelagda beta-blockerare

Behöver du hjälp med att lindra migränen?

Kontakta din vårdcentral eller fråga våra farmaceuter om du har frågor om lindring av migrän.

Senast granskad 2021-09-17