Migrän – kan man förhindra det?

Migrän beskrivs ofta som en form av sprängande huvudvärk som dunkar eller pulserar. Attackerna kan pågå i några timmar eller i flera dygn. Här kan du läsa om migrän och vad du kan göra för att lindra besvären.

Vad är migrän?

Migrän är akuta fall av dunkande eller pulserande huvudvärk. Ofta blir värken värre vid ansträngning eller rörelse. För vissa sitter värken i ett par timmar, andra kan ha anfall som pågår i dagar. Ofta är det ofarligt men kan kännas väldigt obehagligt.

Varför får vi migrän?

Orsaken till migrän är inte helt känd. Men man vet att anfallen kan utlösas av bland annat stress, hormonförändringar och av viss mat och dryck. Besvären är ärftliga och risken för att få migrän ökar om någon i din släkt har det.

Migrän med aura

Vissa personer får så kallad aura innan huvudvärken kommer. Auran kan innebära ögonflimmer eller andra synrelaterade bekymmer som sicksacklinjer eller fläckar. Man kan också få stickningar och domningar i ansikte och armar.

Kvinna grillar marshmallows

Symtom på migrän

Migrän kan ge flera olika symtom. Här är några av de vanligaste:
- Sprängande eller pulserande huvudvärk
- Huvudvärk på ena sidan av huvudet eller vid ena ögat. Värken kan samtidigt även sitta på båda sidor
- Värk som blir ännu mer intensiv när du är fysiskt aktiv eller om du vrider på huvudet
- Du blir väldigt känslig för ljud och ljus
- Du känner dig illamående och kräks

Migrän är inte lika vanligt hos barn

Barn kan få migrän, men det är ganska ovanligt och deras anfall varar i kortare perioder. Vanligtvis pågår deras migränanfall i en halvtimme eller i max några timmar. Dock brukar de få sina attacker oftare än vuxna.

Migrän som gravid

De flesta kvinnor som har migrän upplever att besvären minskar när de är gravida. De som har migrän utan aura kan till och med bli helt migränfria. Men det finns också kvinnor som inte märker någon skillnad alls och en del som istället kan få mer besvär. Varför dessa förändringar sker under graviditeten vet man inte riktigt men de hormonella förändringarna verkar ha betydelse.

Förebygg din migrän

Det kan vara avgörande att behandla sin migrän i tid. Det kan leda till att man förebygger ett anfall, eller ibland hindrar attacken från att bli väldigt intensiv. Receptfria värktabletter brukar hjälpa, men vilken medicin som är mest effektiv varierar från person till person.

Avslappnande ögonmask med tyngd

Blockerar ljus och ger ett jämnt tryck över ögonen som brukar kännas skönt och avslappnande vid migrän. Kan värmas i mikrovågsugnen eller kylas i kylskåp.

Medicin mot migrän

Vi behov kan det hjälpa med smärtstillande medicin i form av brustabletter som innehåller koffein. Koffeinet gör att vissa substanser som till exempel acetylsalicylsyra snabbare tas upp i kroppen och förstärker den smärtstillande effekten. Det finns även vissa receptfria tabletter som innehåller naproxen som rekommenderas vid migrän. Om du mår illa och brukar kräkas kan det vara bra att vid sådana tillfällen använda suppositorier för smärtlindring. Vid kraftig migrän kan receptbelagda läkemedel behövas. Det finns även förebyggande behandlingar som det receptfria växtbaserade läkemedlet Glitinum och receptbelagda beta-blockerare. Kontakta din vårdcentral eller en av våra farmaceuter om du har frågor om lindring av migrän.

Senast uppdaterad 1600646400000