Migrän – allt du behöver veta

Migrän beskrivs ofta som en form av sprängande huvudvärk som dunkar eller pulserar. Attackerna kan pågå i några timmar eller flera dygn. Här kan du läsa allt du behöver veta om migrän och vad du kan göra åt besvären.

Vad är migrän?

Migrän är akuta fall av dunkande eller pulserande huvudvärk. Ofta blir värken värre vid ansträngning eller rörelse. För vissa sitter värken i ett par timmar, andra kan ha anfall som pågår i dagar. Ofta är det ofarligt, om än väldigt obehagligt.

Varför man får migrän vet man inte riktigt, men man vet att anfallen kan utlösas av bland annat stress, hormonförändringar och en del mat och dryck. Besvären är ärftliga och risken för att få migrän ökar om någon i din släkt har det.

Migrän med aura

Vissa personer får så kallad aura innan huvudvärken kommer. Auran kan innebära ögonflimmer eller andra synrelaterade bekymmer som sicksacklinjer eller fläckar. Man kan också få stickningar och domningar i ansiktet eller armar.

Kvinna grillar marshmallows

Symtom på migrän

Migrän kan ge flera olika symtom. Här är några av de vanligaste:

  • Sprängande eller pulserande huvudvärk
  • Huvudvärk på ena sidan av huvudet eller vid ena ögat. Värken kan dock även sitta på båda sidor
  • Värken blir ännu intensivare när du är fysiskt aktiv eller om du vrider på huvudet
  • Du blir väldigt känslig för ljud och ljus
  • Du känner dig illamående och kräks

Migrän är inte lika vanligt hos barn

Barn kan få migrän, men det är ganska ovanligt och deras anfall varar i kortare perioder. Vanligtvis pågår deras migränanfall i en halvtimme eller max några timmar. Dock får de sina attacker oftare än vuxna.

Migrän som gravid

De flesta kvinnor som har migrän upplever att besvären minskar när de är gravida. De som har migrän utan aura kan till och med bli helt migränfria. Men det finns också kvinnor som inte märker någon skillnad alls och en del som istället kan få mer besvär. Varför dessa förändringar sker under graviditeten vet man inte riktigt men de hormonella förändringarna verkar ha betydelse.

Medicin mot migrän

Att behandla sin migrän i tid är väldigt viktigt. För vissa går det då helt att undvika ett anfall, eller åtminstone hindra attacken från att blomma ut helt. Receptfria värktabletter brukar hjälpa, men vilken medicin som är mest effektiv varierar från person till person.

Många rekommenderar värkmedicin i form av brustabletter som dessutom innehåller koffein. Det finns även vissa receptfria tabletter som innehåller naproxen som rekommenderas vid migrän. Mår du illa och brukar kräkas vid migrän kan det vara fördelaktigt att vid sådana tillfällen använda suppositorier som ger smärtlindring. Vid kraftig migrän kan receptbelagda läkemedel behövas. Det finns även förebyggande behandlingar som det receptfria växtbaserade läkemedlet Glitinum och receptbelagda beta-blockerare.

Senast uppdaterad 2020-01-02