Tillbaka till Sömn och trötthet

Vill du sluta snarka?

Ungefär hälften av alla vuxna snarkar mer eller mindre. Ibland kan det leda till sämre sömn för både dig och din partner. Det finns flera hjälpmedel mot sådan snarkning som upplevs som ett problem. Här hittar du våra bästa tips.

Varför snarkar man?

De finns flera saker som kan orsaka snarkning. Här listar vi några av de vanligaste anledningarna, och vad du kan göra för att snarka mindre:

  • Sättet du ligger på kan påverka om du snarkar. Försök sova på sidan eller magen istället för att sova på rygg.
  • Det blir mer trångt i svalget om du böjer nacken när du sover. Prova att byta kudde till en som är lägre.
  • Du kan också snarka av att det är trångt i näsan. En näsvidgare kan avhjälpa det.
  • Att vara överviktig är också en vanlig orsak. I många fall kan bara några kilos viktminskning göra skillnad i hur mycket man snarkar.
  • Mycket alkohol kan göra att du snarkar.
  • Irriterade slemhinnor gör att du lättare snarkar. Därför ökar rökning risken för snarkning.
1000x1000 kvinna soffa mugg

7 hjälpmedel mot snarkning

Snarkskena

En bettskena verkar genom att hålla underkäken i en mer framskjuten position under sömnen. Den framskjutna positionen skapar en friare luftväg i svalget och motverkar effektivt normala till svåra snarkbesvär.

Snarkspray

Fungerar som smörjmedel och mjukgör vävnaderna i det bakre svalget där snarkljuden uppstår. Sprayas bak i svalget strax innan sänggående och lindrar effektivt snarkningar.

Näsvidgare

En liten plastskena som sätts i näsan och vidgar näsborrarna. Ett hjälpmedel som underlättar andningen om du har trånga näsgångar eller när du är täppt i näsan. Minskar risken för att du snarkar och ger en bättre nattsömn.

Snarkplåster

Plåstren sätts på näsan och lindrar snarkning orsakad av förkylning, allergi eller täppt näsa. Plåstren vidgar näsgångarna och förbättrar luftflödet för att minska snarkningar. Innan användning bör näsan rengöras och torkas ordentligt.

Munremsor

Lindrar och motverkar snarkningar. Remsorna mjukgör vävnaderna i det bakre svalget och lindrar effektivt snarkningar. Placera en remsa i gommen och låt den lösas upp.

Munskölj

Munskölj mot snarkning smörjer och stramar upp den mjuka bakre delen av svalget. Ger dessutom en frisk andedräkt och bidrar till ett stärkt skydd mot karies genom dess innehåll av fluor. Produkten är inte rekommenderad behandling vid sömnapné.

Öronproppar

Om inget av hjälpmedlen fungerar finns det bara ett sätt att lösa problemet – acceptera din snarkning och ge din omgivning öronproppar.

Senast granskad 2021-08-16