Tips på hur du får bäst resultat med brun-utan-sol

Tänk att gå barbent med en härlig solbränna året om. Allt du behöver är lite brun utan sol! Här bjuder vi på våra åtta bästa tips på hur du får bäst resultat av dina brun-utan-sol-produkter.

1. Skrubba någon dag innan

Det är lättare att få ett bra resultat om du har en ren och jämn hud att jobba med. Passa på att göra en lätt skrubb när du duschar några dagar innan du ska använda brun-utan-sol, för att ta bort gamla hudceller. Skrubba försiktigt så att du inte skrubbar bort friskt skinn. Kom ihåg att inte använda brun-utan-sol direkt efter att du har skrubbat huden. Det är bäst att vänta någon dag och låta huden vila.

2. Använd inte direkt efter hårborttagning

Det finns en risk för att du får ett ojämnt resultat efter att du rakat, vaxat eller epilerat dig, eftersom huden lätt blir irriterad vid hårborttagning. Vänta tills rodnaden har lagt sig innan du använder brun-utan-sol, helst 24 timmar.

En tonåring med handduksturban ler mot kameran. Foto.

3. Var återfuktad

Du ska helst börja flera dagar i förväg. Det är nämligen viktigt att få en riktigt bra bas för att slippa flammor, ränder eller vita fläckar. Torr hud blir en barriär som hindrar brun-utan-sol-krämer att tränga in. Eftersom vi lätt får torr hud på benen så behövs det lite extra jobb för att mjuka upp dem först.

4. Basta om du har möjlighet

Okej det här är överkurs. Men om du har chansen att använda en bastu så är det egentligen den snabbaste vägen för att förbereda huden ordentligt. Då öppnar du porer, mjukar upp huden och kan skrubba och återfukta direkt. Dagen efter du har bastat kan du sedan duscha och använda brun utan sol med ett jämnt resultat.

5. Duscha, torka, smörj

När du ska applicera brun-utan-sol måste du vara ren, torr och återfuktad. Om du har vissa områden som fortfarande inte är riktigt återfuktade kan du använda en kräm som går in i huden snabbt. Kanske en fuktgel, till exempel.

6. Skydda händerna med plasthandskar

Tvätta händerna noggrant efter att du applicerat brun-utan-sol, annars kan du få fläckar på händerna. Eller ännu bättre, använd ett par plasthandskar.

7. Brun-utan-sol på hela kroppen

Om du ska smörja hela kroppen är det bäst att börja med att smörja axlarna. Fortsätt med armar, lätt runt armhålan och ta sedan benen upp och mage, sidor och rygg. Här kan du behöva hjälp. Det är svårt att nå själv och att få ett jämnt resultat. När du är klar tar du en lätt fuktad trasa och torkar av lite lätt på armbågar, sidan av fötterna, knäna, fotknölar, mellan fingrarna och på knogarna. Använder du en kräm anpassad för ansiktet så är det bra att torka på överläppen och runt ögonbrynen med en torr trasa.

8. Återfukta gärna lite till

Du kan även smörja in torra partier en extra gång efter att du använt brun-utan-sol. Inte bara för att det minskar risken för ojämn färg, utan även för att jämna ut kanten mellan brun-utan-sol och det område som inte smorts in. Det ger ett mer naturligt resultat.

Se fler brun-utan-sol-produkter

Senast granskad 2021-08-13