Så undviker du C-vitaminbrist
C-vitamin är en vattenlöslig vitamin som är viktig för hälsan. C-vitamin kan bidra till immunsystemets normala funktion och till att skydda cellerna i kroppen mot oxidativ stress. C-vitamin kan även hjälpa till att minska trötthet och utmattning. Naturligt C-vitamin återfinns i grönsaker och frukter som apelsin, paprika, broccoli och brysselkål. Här går vi igenom vad C-vitamin är bra för och vad du ska tänka på för att undvika C-vitaminbrist.
Vad är C-vitamin bra för?
C-vitamin är viktigt för många av kroppens funktioner. Det bidrar till normal kollagenbildning, vilket är nödvändigt för att upprätthålla hudens elasticitet och styrka, samt för att läka sår. Vitaminet fungerar också som en antioxidant, vilket innebär att det skyddar cellerna och hjälper dem att försvara sig mot fria radikaler. När syret omsätts i kroppen bildas samtidigt så kallade fria radikaler som är mycket reaktiva. Vi behöver reaktiva ämnen i låga halter, när halterna blir för höga uppstår oxidativ stress. Dessutom hjälper C-vitamin till att stärka immunförsvaret, vilket gör kroppen bättre rustad att bekämpa infektioner och sjukdomar. Vitaminet behövs för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad och hjälper till att ta upp järn från maten i kroppen. Läs mer om vad C-vitamin är bra för.
Hur får jag i mig C-vitamin?
Det bästa sättet att få i sig C-vitamin är genom kosten. C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och citrusfrukter. Citrusfrukter som apelsiner, grapefrukt och citroner är välkända för sitt höga innehåll av C-vitamin, men det finns även andra källor. Paprika, broccoli, jordgubbar och spenat är exempel på grönsaker och frukter som är rika på C-vitamin. En bra tumregel är att försöka äta cirka 5 frukter och grönsaker om dagen och hålla en varierad kost för att täcka ditt dagliga behov av C-vitamin. Det kan vara bra att tänka på att C-vitamin är känslig mot uppvärmning, så när du värmer upp mat i högre temperaturer eller värmer upp den flera gånger så minskar C-vitaminmängden i maten.
Frukt, grönsaker och andra livsmedel som är rika på C-vitamin:
- Apelsiner
- Citrusfrukter som citroner, grapefrukt och lime
- Jordgubbar
- Gul kiwi
- Papaya
- Ananas
- Mango
- Guava
- Bär som blåbär, hallon och svarta vinbär
- Paprika, särskilt röd paprika
- Broccoli
- Brysselkål
- Spenat
- Kål som grönkål, vitkål och blomkål
- Tomater
- Chilipeppar
- Sötpotatis
- Potatis, även om potatis innehåller en viss mängd, särskilt när de äts med skalet på.
Vilka olika typer av C-vitamin finns det?
C-vitamin finns naturligt i maten vi äter, men det finns också i olika former som kosttillskott. Vanliga former av C-vitamin i tillskott inkluderar askorbinsyra, natriumaskorbat och kalciumaskorbat. Askorbinsyra är den rena formen av vitaminet och den mest vanliga i kosttillskott. Natriumaskorbat och kalciumaskorbat är buffrade former, vilket innebär att de är mindre sura och kan vara snällare mot magen. Det finns även liposomala former av C-vitamin, som är inkapslade i små fettkulor för att förbättra upptaget i kroppen.