Behöver barn extra vitaminer och mineraler?

Att få i sig vitaminer och mineraler är viktigt för att man ska må bra. Ibland kan man som förälder känna sig orolig att sitt barn inte får i sig tillräckligt. Om barnet äter en varierad kost får det troligtvis vad det behöver. Men ibland kan det vara bra med kosttillskott. Tänk på att alltid rådgöra med din vårdcentral innan du ger ditt barn extra vitaminer och mineraler.

Små barn behöver d-droppar

För att bland annat skelettet och benbildningen hos barn ska utvecklas, behövs d-vitamin och kalcium. Bröstmjölk och modersmjölksersättning är kalciumrik, men är inte tillräckligt rik på d-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar därför att komplettera med tillskott av D-vitamin under barnets två första år. Rekommendationen gäller från att barnet är en vecka gammalt. D-vitamin för barn kommer i form av droppar och kallas ofta för D-droppar.

Ibland kan D-vitamin behövas längre

Ibland kan barn över två år också behöva extra D-vitamin. Det gäller barn som inte regelbundet äter fisk eller mat som är berikad med D-vitamin. Det gäller också för barn som bär kläder som täcker mycket av kroppen eftersom D-vitamin bildas när huden är ute i solen.

Två barn springer medan de håller händerna. Foto.

Semper D-Droppar

Semper D-vitamindroppar är en oljelösning som innehåller D-vitamin med bakteriekultur. Kan användas av spädbarn, småbarn och vuxna. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas.

Viktigt med varierad kost

För barn över två år är en varierad kost det man ska sträva efter. Eftersom barn växer behöver de mycket näring. För att ha riktlinjer kan man använda sig utav tallriksmodellen. Tallriksmodellen visar innehållet i en hel måltid och proportioner mellan de olika delarna på tallriken. - En stor del är grönsaker och rotfrukter - En stor del är potatis, pasta, ris eller liknande - Den lilla delen är kött, fisk, kyckling, ägg eller vegetariskt alternativ

På livsmedelsverket.se kan du läsa mer om tallriksmodellen.

Kosttillskott för barn

Om du är orolig att ditt barn inte får i sig tillräckligt av vitaminer och mineraler finns det kosttillskott. Det finns ett brett sortiment av olika typer av tillskott, oftast i form av tuggtabletter. Det är viktigt att se det som ett komplement och inte någonting man tar istället för en varierad kost. Rådgör alltid med din vårdcentral eller BVC som första steg om du är orolig att ditt barn äter ensidigt.

Senast granskad 2021-08-09