Tillbaka till Barn och föräldrar

Behöver barn extra vitaminer och mineraler?

Att få i sig vitaminer och mineraler är viktigt för att man ska må bra. Ibland kan man som förälder känna sig orolig att sitt barn inte får i sig tillräckligt. Om barnet äter en varierad kost får det troligtvis vad det behöver. Men ibland kan det vara bra med kosttillskott. Tänk på att alltid rådgöra med din vårdcentral innan du ger ditt barn extra vitaminer och mineraler.

Små barn behöver d-droppar

För att bland annat skelettet och benbildningen hos barn ska utvecklas, behövs d-vitamin och kalcium. Bröstmjölk och modersmjölksersättning är kalciumrik, men är inte tillräckligt rik på d-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar därför att komplettera med tillskott av D-vitamin under barnets två första år. Rekommendationen gäller från att barnet är en vecka gammalt. D-vitamin för barn kommer i form av droppar och kallas ofta för D-droppar.

Ibland kan D-vitamin behövas längre

Ibland kan barn över två år också behöva extra D-vitamin. Det gäller barn som inte regelbundet äter fisk eller mat som är berikad med D-vitamin. Det gäller också för barn som bär kläder som täcker mycket av kroppen eftersom D-vitamin bildas när huden är ute i solen.

1000x1000 Två barn leker i snön.

Semper D-Droppar

Semper D-vitamindroppar är en oljelösning som innehåller D-vitamin med bakteriekultur. Kan användas av spädbarn, småbarn och vuxna. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas.

Senast granskad 2021-08-09