Tillbaka till Förkylning och infektionssjukdomar

Influensa - symtom och rådgivning

Influensa orsakas av ett virus. Det är en luftvägsinfektion som är vanligast i Sverige under vintersäsongen. Vissa personer som exempelvis tillhör en riskgrupp och har underliggande sjukdomar kan drabbas hårdare, men för de flesta går sjukdomen över av sig själv. Här kan du läsa om vad man ska tänka på för att minska smittspridningen samt vad du kan göra för att lindra besvären.

Symtom på influensa

Hur man drabbas av influensa varierar från person till person. Vissa får lindrigare besvär och vissa får mer problem. Det som ofta händer är att sjukdomen börjar plötsligt. Symtom som visar på att du har influensa är:

  • Du känner dig mycket sjuk eller matt
  • Du har ont i musklerna
  • Du har hög feber och huvudvärk
  • Du känner dig trött och frusen
  • Du har ont i halsen och torrhosta
  • Du har dålig aptit
1000x1000 kvinna sover i soffan

Undvik att smitta andra

Influensa smittar via luften om någon till exempel nyser eller hostar men även via kroppskontakt. Därför är det bra att regelbundet tvätta händerna med tvål och vatten och undvika att röra sig i ansiktet för att undvika att bli smittad. Om du blivit smittad av influensa tar det 1–4 dagar innan du blir sjuk, men du smittar andra även innan du känner av symtomen. Om du upplever symtom på influensa ska du stanna hemma tills du varit helt symtomfri i minst 48 timmar. Under pågående pandemi är de extra viktigt att stanna hemma när du inte känner dig helt frisk, då du kan ha covid-19. Var också noggrann med att hosta eller nysa i armvecket eller pappersnäsduk. Läs mer om hur du kan testa dig för covid-19.

Senast granskad 2021-08-10