Influensa - symtom och rådgivning

Influensa orsakas av ett virus. Det är en luftvägsinfektion som är vanligast i Sverige under vintersäsongen. Vissa personer som exempelvis tillhör en riskgrupp och har underliggande sjukdomar kan drabbas hårdare, men för de flesta går sjukdomen över av sig själv. Här kan du läsa om vad man ska tänka på för att minska smittspridningen samt vad du kan göra för att lindra besvären.

Symtom på influensa

Hur man drabbas av influensa varierar från person till person. Vissa får lindrigare besvär och vissa får mer problem. Det som ofta händer är att sjukdomen börjar plötsligt. Symtom som visar på att du har influensa är:

  • Du känner dig mycket sjuk eller matt
  • Du har ont i musklerna
  • Du har hög feber och huvudvärk
  • Du känner dig trött och frusen
  • Du har ont i halsen och torrhosta
  • Du har dålig aptit
    Influensa smittar via luften om någon till exempel nyser eller hostar men även via kroppskontakt. Om du blivit smittad tar det 1–4 dagar innan du blir sjuk, men du smittar andra även innan du känner av symtomen. Om du upplever symtom på influensa ska du stanna hemma tills du varit helt symtomfri i minst 48 timmar. Under pågående pandemi är de extra viktigt att stanna hemma när du inte känner dig helt frisk, då det kan vara covid-19.
influensa

Minska smittspridning

För att minska risken att bli smittad är det bra att regelbundet tvätta händerna med tvål och vatten, undvika att röra sig i ansiktet och undvika att träffa människor man vet är sjuka. Att tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten är även bra för att minska risken att smitta andra. Var noggrann med att hosta eller nysa i armvecket eller pappersnäsduk samt att stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk.

Hur lindrar jag besvären?

Om du drabbats av influensa finns det många olika saker du kan göra för att minska besvären. Här kommer några tips och råd.
### 1. Ansträng inte kroppen mer än vad du behöver.
Det är bra att vila för att låta kroppen återhämta sig. Ta gärna lite frisk luft och se till att inte vara sängliggandes hela dagen men fokusera på att ta det lugnt.
### 2. Ligg med huvudet högt för att underlätta andningen.
Det kan kännas bra att sova med några extra kuddar under huvudet eftersom den upphöjda positionen underlättar andningen.
### 3. Drick mycket vatten.
Kroppen förlorar mycket vätska när man är sjuk och har feber. För att inte få vätskebrist är det bra att dricka extra mycket vatten. Om man tycker det är svårt att få i sig tillräckligt med vätska eller glömmer bort att dricka kan det vara bra att använda vätskeersättning. Det gäller både barn och vuxna.

4. Minska svullnaden i näsan med nässpray eller koksalt.

För att minska svullnaden i näsan och göra det lättare att andas kan man använda nässpray, näsdroppar eller koksaltlösning. Det finns flera olika receptfria alternativ för både barn och vuxna.

5. Drick varm dryck för att lindra halsont och hosta.

Både varm och kall dryck har en lenande effekt för halsen. Att ha vatten nära till hands kan även vara bra för att lindra och dämpa hostan. Det finns receptfria sugtabletter och sprayer mot halsont för både barn och vuxna som har antiinflammatorisk och bedövande effekt.

6. Läkemedel mot värk och feber

Det finns flera olika receptfria läkemedel mot värk och feber. Exempel är läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen.

Om det är ett barn som har influensa gäller följande:
- Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol.
- Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller ibuprofen.

Följ alltid anvisningarna på förpackningen, läs bipacksedeln och kombinera inte tillsammans med andra läkemedel. Fråga din läkare eller en av våra farmaceuter om du behöver råd.

När ska jag söka vård?

I de flesta fall behöver du inte söka vård men det finns undantag. Om du tillhör en riskgrupp som rekommenderas vaccin mot influensa och känner av symtom behöver du söka vård. Du behöver även söka vård om febern inte gått ner efter 4 dygn eller om febern gått ner men sedan kommit tillbaka. Kontakta din vårdcentral eller läkare för rådgivning.

Graviditet och influensa

Eftersom det finns risk att fostret tar skada när mamman får influensa, rekommenderas gravida att vaccinera sig. Gravida har en större risk att drabbas av svår influensa. Det gäller speciellt under den sista trimestern, alltså de sista tre månaderna.

Vaccin mot influensa

Det finns vaccination att ta mot influensa. Om du tillhör någon av grupperna och riskerar att bli allvarligt sjuk rekommenderas det att vaccinera dig. Läs mer om vaccin här.

Senast granskad 1594166400000