Tillbaka till Ansiktsvård

Tips och behandling för perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som ger rodnad och utslag, framför allt runt munnen och näsan. Den kan ta lång tid att bli av med, men tacksamt nog försvinner den ofta helt när den väl har läkt ut. Här finns tips och råd till dig med perioral dermatit.

Vad är perioral dermatit?

Personer med perioral dermatit får ofta rodnande hud och utslag som utvecklas till små knottror runt munnen och ibland näsan. Utslagen kan klia och bränna och huden kan fjälla sig. I ovanliga fall kan utslagen synas också runt ögonen. Perioral dermatit kan uppstå utan någon konkret orsak. Mycket smink, starka produkter och kortisonsalvor kan framkalla tillståndet eller förvärra det.

Tips till dig med perioral dermatit

  • Undvik parfymerad hudvård
  • Använd inte någon form av peeling
  • Undvik kortisonkräm, täckande smink, feta krämer och produkter med olja
  • Rör inte och kläm inte knottrorna

När huden är som mest irriterad är det bäst att låta den vila helt. Använd inga rengöringsprodukter eller hudkrämer alls under tiden sjukdomen blossar upp, trots att det kan kännas torrt och irriterat. När du slutar använda sådana produkter kan utslagen först bli lite sämre innan det vänder till det bättre.

Lindra svedan med Inotyol

För att lindra sveda och klåda av perioral dermatit kan du använda Inotyol, så länge inte såren är vätskande eller infekterade.

  • Tips och råd banner, Till mina recept
Senast granskad 2021-03-18