Tips och behandling för perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som ger rodnad och utslag, framför allt runt munnen och näsan. Den kan ta lång tid att bli av med, men tacksamt nog försvinner den ofta helt när den väl har läkt ut. Här finns tips och råd till dig med perioral dermatit.

Vad är perioral dermatit?

Personer med perioral dermatit får ofta rodnande hud och utslag som utvecklas till små knottror runt munnen och ibland näsan. Utslagen kan klia och bränna och huden kan fjälla sig. I ovanliga fall kan utslagen synas också runt ögonen. Perioral dermatit kan uppstå utan konkret orsak. Mycket smink, starka produkter och kortisonsalvor kan framkalla tillståndet eller förvärra det.

Tips till dig med perioral dermatit

  • Undvik parfymerad hudvård
  • Använd inte någon form av peeling
  • Undvik också kortisonkräm, täckande smink, feta krämer och produkter med olja
  • Rör inte och kläm inte knottrorna

När huden är som mest irriterad är det bäst att låta den vila helt. Använd inga rengöringsprodukter eller hudkrämer alls under tiden sjukdomen blossar upp, trots att det kan kännas torrt och irriterat. När du slutar använda sådana produkter kan utslagen först bli lite sämre innan det vänder till det bättre.

En tjej ser sig i spegeln. Foto.

Behandling mot perioral dermatit

Oftast försvinner perioral dermatit av sig själv, men det kan ta lång tid. För att skynda på läkningen kan antibiotika skrivas ut, ibland tillsammans med kräm eller gel. För vissa så återkommer sjukdomen i perioder, ibland i samband med att man använder produkter som man är känslig mot. För andra återkommer den aldrig när sjukdomen väl har läkt.

Några råd om smink

Det är frestande att dölja hudproblem som perioral dermatit med täckande smink. Överlag är smink aldrig bra för huden och för känslig hud blir det extra problematiskt. Försök att undvika smink så långt det går och om du vill göra dig fin, använd smink som är bra för känslig hud. Ett exempel är Idun Minerals, som säljer produkter med högrenade mineraler. Var noga med att hålla sminkborstar ordentligt rengjorda så att inte bakterier förvärrar utslagen.

Senast granskad 2021-03-18