Grundrutin för hudvård

Huden älskar rutiner och mår verkligen bra av att bli ompysslad varje morgon och kväll. En hudvårdsrutin kan se väldigt olika ut i hur många steg den innehåller. Vissa föredrar att endast använda rengöring och återfuktande kräm medan andra har en betydligt längre och detaljerad hudvårdsrutin. Viktigast är att du hittar den rutin som känns hållbar i längden och passar just dig och din hud.

Ha tålamod med dina produkter

När du har hittat en rutin som fungerar för dig är det viktigt att du ger produkterna en ordentlig chans. Det tar ett tag för huden att vänja sig och därför bör du inte ha så bråttom med att byta produkter om du märker att de inte blir någon skillnad direkt. Ofta tar det flera veckor innan en ny produkt visar något långsiktigt resultat, så ha tålamod.

Fyra enkla steg

Idag finns det otroligt många knep och produkter som rekommenderas för den ultimata hudvårdsrutinen. Men det behöver inte vara så komplicerat. Du kan klara dig minst lika bra med dessa fyra enkla steg:

 • Rengöring
 • Serum
 • Återfuktning
 • Behandling

Kom ihåg att det är rutinen som blir av som skapar resultat på lång sikt så börja smått, ha kul och anpassa din hudvårdsrutin efter dina unika behov.

Tonårstjej sitter i en soffa. Foto.

1. Rengöring

Huden i ansiktet utsätts ständigt av yttre påfrestningar. Därför utgör rengöringen grunden för en hälsosam hud och lägger en bra bas för efterföljande hudvårdsprodukter. Rengöring på kvällen tar bort överskottstalg, föroreningar, gamla hudceller, smink och solskydd. Rengöring på morgonen sveper bort gamla hudceller och överskottstalg som ansamlats under natten. Slarvar man med rengöringen så kan det lättare leda till finnar och igentäppta porer.

Tips

 • Efter att du har rengjort ansiktet, kom ihåg att alltid använda en mjuk, ren handduk som du endast använder till ansiktet.
 • Vid mycket smink kan du behöva upprepa rengöringen en andra gång för att verkligen få bort all makeup.

Här kan du se hela sortimentet för ansiktsrengöring.

Komplettera med ansiktsvatten

Din dagliga rengöringsrutin avslutas bäst med ett ansiktsvatten eller toner för att återställa hudens PH-värde och ta bort de sista resterna av sminket och andra orenheter. Fukta en bomullspad och svep över hela ansiktet.

Tips

 • Glöm inte att stryka ansiktsvatten även vid halsen och hårfästet, där det kan ofta finnas lite smuts och sminkrester kvar.

Här kan du se hela sortimentet för ansiktsvatten.

2. Serum

Serum, koncentrat, booster, essence, kärt barn har många namn. Syftet med serum är alltid att intensifiera hudvården och ge ett bättre resultat. Det kan användas för att bekämpa, förebygga och underlätta flera hudvårdsbesvär eftersom det är den hudvårdsprodukt som absorberas djupast ner i hudlagret med sin fina, tunna konsistens. Ansiktsserum är verkligen en superstjärna att tillföra i hudvårdsrutinen om du har något område eller problem du vill fokusera lite extra på.

Tips

 • Med ”layering” (lager på lager-tekniken) kan du applicera flera serum ovanpå varandra för att boosta fukthalten i flera nivåer.
 • Vänta en stund mellan appliceringarna så serumet sjunker in ordentligt. Det är optimalt för att ge extra djup återfuktning och glow.

Här kan du se hela sortimentet för serum.

3. Återfuktning

För att vårda huden under hela dagen och natten är det viktigt att använda en bra ansiktskräm som avslut. Det är ett av de sista stegen i hudvårdsrutinen. Ansiktskrämen skyddar huden mot fuktförlust och kapslar in alla övriga ingredienser du lagt innan som exempelvis ett djupverkande serum. Använd helst en för dag och en för natt eftersom de jobbar på olika sätt på huden. Men det viktigaste är att du själv hittar en kräm som passar din hudtyp och behov och som du själv gillar konsistensen på.

Tips

 • Multiprodukter kan ibland vara räddaren i nöden i en hektisk morgonrutin. Då finns dom fantastiska CC krämerna (color correcting cream) som jämnar ut hudtonen som en foundation, men verkar även vårdande och återfuktande på huden samt innehåller UV-filter.
 • En ansiktsmist eller spray kan snabbt ge en fuktboost närsomhelst under dagen, den kan ha olika egenskaper och passa olika hudtyper, exempelvis vara mattande för en fet hudtyp eller mer lystergivande för en torr. Perfekt att ha med sig under dagen när du behöver en snabb uppfräschning och få lite extra glow till huden.

Olika typer av dagkräm

Olika typer av nattkräm

Här kan du se hela sortimentet för nattkräm.

4. Behandling

De ovanstående stegen är grundrutinen i hudvård, själva basen som du alltid kan luta dig mot. Därefter kan vi testa och experimentera med lägga till fler produkter i hudvårdsrutinen, exempelvis masker, peelingar, punktbehandlare för att uppnå det önskade resultatet just du strävar efter.

Senast granskad 2021-09-22