Fakta och tips om ansiktsrengöring

Varje dag utsätts ditt ansikte för påfrestningar som sol, vind, damm och smuts. Därför är det viktigt att varje dag ta hand om din hud. När du rengör huden låter du porerna andas och tar bort överflödigt fett som annars skulle kunna täppa till och ge exempelvis finnar. För en ännu djupare rengöring kan du också använda peeling, den tar bort döda hudceller och ger huden ny lyster.

Steg 1: Rengöring och ansiktsvatten

Börja med din rengöringsprodukt (mjölk, gel eller mousse) och skölj med ljummet vatten. Fortsätt med ett ansiktsvatten som återfuktar och balanserar huden. Då får du också bort de sista makeupresterna. Fukta en bomullsrondell med ansiktsvatten och svep över hela ansiktet. Kom ihåg huden närmast hårfästet. Ansiktsvattnet ska inte sköljas bort.

Steg 2: Kom ihåg att återfukta

Efter ansiktsvattnet är det dags att återfukta huden. Du kan börja med ett serum som appliceras under din dag- eller nattkräm. Ett serum verkar på djupet och förbereder huden för återfuktning. Använd därefter en dag- eller nattkräm anpassad till din hudtyp. En dagkräm är lättare, minskar torrhetslinjer och skyddar mot yttre påfrestningar. En nattkräm innehåller oftast mer näring och aktiva ingredienser som reparerar och återuppbygger huden under natten. Använd särskild ögonkräm för att återfukta den känsliga huden kring ögonen. Dutta med fingrarna för att arbeta in ögonkrämen.

Ansiktsrengöring för män

Det är i grunden små skillnader på män och kvinnors hy, förutom att män ofta har lite tjockare hy och större porer. Däremot har många produkter för män en doftprofil som kan uppfattas som mer maskulin. Neutrala eller parfymfria produkter kan användas oavsett om du är man eller kvinna. Som man är det däremot bra att tänka på vilka produkter du behöver vid rakning. Rengör ansiktet från bakterier och smuts innan du rakar dig för att förhindra hårsäcksinflammationer och röda prickar. Badda med ljummet vatten och en mild ansiktsrengöring. Och såklart – glöm inte återfuktningen efteråt, oavsett om du rakar dig eller inte. Här kan du läsa mer om rakning.

Ansiktsrengöring om du har finnar

Om du har akne eller finnar finns det flera bra produkter som kan lindra detta. Kom ihåg att finnar inte beror på oren hy. Var försiktig med att rengöra för mycket och använd milda produkter. Mer fakta om akne.

Välj rätt rengöring för torr eller känslig hy

Torr hud mår bra av extra fukt och fett. Använd produkter med en krämig konsistens som känns skön mot huden, såsom rengöringslotion eller olja. Undvik alltför starkt rengörande produkter. Känslig hy behöver skyddas mot solen och det är en bra idé att använda milda produkter som inte ökar blodcirkulationen. Har du eksem eller rosacea finns det särskilda produkter som är anpassade för detta.

Välj rätt rengöring för normal hy eller blandhy

Blandad hy är den vanligaste hudtypen. Ofta är t-zonen (panna, näsa, haka) glansig, men inte kinderna. Eftersom olika områden har olika behov är det är svårt att behandla hela ansiktet med samma produkt. Du kan använda rengöring för blandad hy som en grund, men komplettera gärna med specifika produkter på de torrare eller fetare områdena.

Välj rätt rengöring för fet hy

Är du ofta glansig i hela ansiktet? Välj då en rengöring för fetare hy. Trots att huden kan upplevas fet är det viktigt att inte torka ut den. Det är tvärtom viktigt att återfukta på rätt sätt för att balansera hudens fettproduktion. Använd gärna lättare kräm, gel eller ansiktsvatten som rengör på djupet utan att vara för stark.

Senast uppdaterad 2019-04-29