Ta hand om dig i värmen

Sommarens värme är ofta härlig och välkommen. Men när det är mycket varmt flera dagar i rad är det bra att komma ihåg att ta hand om sig. Håll dessutom lite extra koll på dina närstående, särskilt äldre, barn, gravida och personer med funktionsnedsättning som kan behöva hjälp.

Drick mycket

Det självklara rådet är att dricka mycket vätska när det blir varmt, men det är extra viktigt för vissa personer. Efter 50 års ålder minskar förmågan att känna törst. Därför bör äldre personer dricka även om de inte känner sig törstiga. Detsamma gäller barn, eftersom de ofta inte svettas lika väl som vuxna och även personer med vissa sjukdomar. Drick mer än vanligt när det är varmt, och se till att få i dig lite extra salt. Undvik söta drycker och alkohol, eftersom de är uttorkande. Ett bra sätt att få i sig både vätska och salter är att dricka vätskeersättning.

En äldre man sitter under ett träd och håller en solhatt. Foto.

Tecken på uttorkning

Muntorrhet, onormal trötthet, yrsel och huvudvärk kan vara tecken på brist på vätska. Förhöjd kroppstemperatur och förhöjd puls kan också vara tecken på att du reagerar på värmen. Kontakta din hälsocentral eller en läkare som till exempel Doktor.se om du behöver råd, och om du misstänker att du eller någon annan har fått värmeslag, ring 112.

Sök svalka

För att få en svalare temperatur inomhus är det bra att dra ner persiennerna när solen lyser och att vädra på kvällen när det är svalare. En sval dusch kyler ner bra, eller lägg en blöt handduk runt nacken. Det brukar kännas skönt i värmen att bära löst sittande kläder i naturmaterial som andas. Minska fysisk ansträngning när det är mycket varmt.

Se över dina läkemedel

Vissa läkemedel kan behöva justeras vid en värmebölja. Det gäller till exempel läkemedel som är vätskedrivande. En del mediciner gör dig också särskilt känslig mot sol. Prata med din läkare eller en farmaceut hos oss om du har frågor om vad som gäller för just dig.

Skydda dig mot solen

Tänk på att skydda huden från solens strålar. Vi har flera goda råd gällande solskydd. Kom in och prata med oss eller läs mer tips och råd här: - Skydda hela kroppen - Smörj in dig på rätt sätt - Välj rätt solskyddsfaktor - Välj rätt solskydd för barnen

Senast granskad 2021-08-13