Tillbaka till Öron

Vanliga öronbesvär och hur de lindras

Värk i örat, sämre hörsel eller lock för öronen är några exempel på öronbesvär som kan drabba både barn och vuxna. Här får du veta mer om vad du själv kan göra för att lindra besvären och när det är dags att söka vård.

Vanliga öronbesvär

Öronbesvär kan vara både smärtsamma och irriterande. Ont i öronen kan bero på virusinfektion, att hörselgången har blivit inflammerad eller att bakterier har orsakat en infektion. Ibland kan det också vara svårt att veta anledningen till varför örat gör ont. Några vanliga orsaker till öronbesvär:

  • Förkylning. Vid en förkylning svullnar slemhinnan i svalget, näsan och bihålorna vilket kan bilda ett tryck som ger ont i öronen.
  • Öroninflammation. Vid en öroninflammation bildas var i mellanörat och trumhinnan blir röd och svullen. Trycket och svullnaden gör att du får ont i öronen. Ibland kan trycket i mellanörat bli så stort att trumhinnan spricker och det rinner ut var i hörselgången. Öroninflammation läker oftast av sig själv, men i vissa fall kan du behöva behandlas med antibiotika. Läs mer om öroninflammation.
  • Öronkatarr. Vid öronkatarr samlas klar vätska i mellanörat på grund av ett undertryck. Trycket kan göra att trumhinnan blir mindre rörlig än tidigare och då dämpas ljudvågorna och det upplevs som ett lock för öronen. Under en period kan du höra sämre, men besvären går oftast över av sig själv.
  • Hörselgångseksem. Hörselgångseksem kan göra att hörselgången blir fnasig och kliar. I vissa fall kan hörselgången bli svullen och var kan börja rinna ur örat ー då kan också hörseln bli sämre. Hörselgångseksem läker oftast av sig själv, men kan också utvecklas till en hörselgångsinfektion.
  • Vaxpropp. En vaxpropp är en klump öronvax som täpper till hörselgången och gör att du hör sämre eller att det känns som om du har lock för öronen. Det kan också göra ont eller klia i hörselgången. Vaxproppar kan du oftast få bort själv, men i vissa fall kan du behöva kontakta vården. Här kan du läsa mer om vaxpropp.
Senast uppdaterad 2023-10-10