Vaxpropp i örat

Att få en vaxpropp innebär att öronvax täpper till hörselgången. Det kan försämra din hörsel och göra ont. Det finns saker man kan göra själv för att lindra besvären men ibland behövs det behandling.

Symtom på vaxpropp

Ett tidigt symtom som ofta kan förekomma vid vaxpropp är att man får lock för örat efter att man har duschat. Det beror på att vatten har fastnat mellan vaxproppen och trumhinnan. Andra symtom är att:

  • Du hör sämre
  • Det känns som du konstant har lock för örat
  • Det kliar i hörselgången
  • Det gör ont i örat

Barn med vaxpropp

Om du misstänker att ditt barn har en vaxpropp behöver du först kontakta en vårdcentral eller 1177 vårdguiden innan du använder dig av receptfria läkemedel hemma.

torra slemhinnor 767x767

Vad jag kan göra själv för att få bort vaxproppen?

Det finns olika receptfria läkemedel man kan använda för att få bort en vaxpropp. Man kan exempelvis testa med olika former av örondroppar eller öronsprayer som mjukar upp. I vissa förpackningar följer det med en gummiballong med pip som används för att spola vaxet från örat. Om du använder en sådan, tänk på att inte fylla den med iskallt vatten. Använd istället ljummet vatten för att inte känna yrsel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder produkterna.

När ska jag söka vård?

Oftast räcker det med egen behandling med receptfria läkemedel. Om detta inte hjälper, behöver du kontakta en vårdcentral. Det finns olika sätt att få bort en vaxpropp. Ett vanligt sätt är att en sjuksköterska spolar ut den. Om du är osäker på vad som gäller, prata gärna med en av våra farmaceuter.

Senast granskad 2020-09-18