Öroninflammation är den näst mest vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Den kommer oftast i samband med förkylning och är vanligare hos barn än hos vuxna. Symtomen brukar komma plötsligt och försvinna av sig själv på några dagar, men i vissa fall behöver man vård.
Symtomen kan variera och de flesta öroninflammationer läker av sig själv. I vissa fall spricker trumhinnan och då gör det väldigt ont precis innan, men smärtan går ner efter den spruckit.
De flesta öroninflammationerna blir bättre av sig själv. Men det finns saker du kan göra hemma för att lindra besvären för dig själv eller ditt barn.
Om du eller ditt barn har mycket ont, kan man lindra smärtan med receptfria läkemedel.
Läkemedlen finns i flera olika former som passar för barn, till exempel tabletter som smälter i munnen och i flytande form. Fråga gärna på apoteket. Om barnet mår bra ska du undvika att ge barnet medicin. Följ noga anvisningarna på förpackningen och kombinera inte olika läkemedel.
Om du eller ditt barn upplever något av följande symtom behöver ni söka vård via en vårdcentral. Dessa besvär är inte akut men är viktiga att kolla upp:
Om ni däremot upplever något av följande symtom, behöver ni söka akut vård:
I vissa fall behövs det behandling med antibiotika. Du kan läsa mer om det på 1177.se.
Bakterierna som orsakar öroninflammation smittar inte. Däremot kommer ofta sjukdomen i samband med en förkylning och förkylningsbakterier smittar väldigt lätt. Du och ditt barn behöver stanna hemma om du har symtom på förkylning så att andra inte blir smittade.
Personer som har problem med sina öron kan få ännu mer ont när de flyger, eftersom lufttrycket ändras vid start och landning. När du är förkyld eller har en öroninflammation gör det i dessa fall mer ont än vanligt. För att underlätta smärtan, kan det hjälpa att tryckutjämna. Det gör man genom att hålla för näsan samtidigt som du försöker blåsa ut luft genom näsan. Det kan underlätta att använda nässpray eller näsdroppar innan man gör det. Något man kan göra är också att tugga på något vid start och landning, eftersom örontrumman då öppnas. För barn kan det underlätta att suga på något, till exempel en napp eller nappflaska.