8 vanliga misstag när du borstar tänderna

Grunden till god munhygien är en bra tandborste. Men det finns annat som är minst lika viktigt. Och handen på hjärtat – hur borstar du egentligen dina tänder och hur viktigt tycker du att det är? Här är några vanliga fel vid tandborstning – och lösningarna.

1. Du borstar inte i en bestämd ordning

Eftersom man oftast är mest noggrann i början av tandborstningen är det smart att alltid börja där det är svårast att komma åt, till exempel längst in på insidan av underkäken.

2. Du borstar för kort tid

Istället för att vifta runt lite på måfå, borsta i minst två minuter, det är den tiden som krävs för att du ska få rena tänder. Använd gärna timern på mobilen.

3. Din tandborste är för hård

En hård tandborste riskerar att skada tandköttet. Folktandvården rekommenderar att du istället använder en mjuk tandborste och gnuggar mjukt mot tandköttet, en tand i taget.

Se alla våra tandborstar

4. Du byter tandborste för sällan

Tandborsten måste vara fräsch. Kolla på stråna, om de börjar bli böjda så är det dags att byta. Folktandvårdens generella rekommendation är att byta minst var tredje månad. Byt också gärna tandborste varje gång du varit sjuk.

5. Du sköljer munnen när du är klar

Om du sköljer munnen med vatten efter tandborstningen så sköljer du även bort mycket av fluoret som behövs för att skydda dina tänder. Om du absolut vill skölja efteråt så använd munskölj som innehåller fluor i rätt koncentration (0,2% NaF).

6. Du använder fel och för lite tandkräm

Fluor stärker tänderna och gör att de kan stå emot kariesangrepp bättre. Fluor måste tillföras direkt på tandytan och tandkräm är det enklaste sättet. Vuxna och barn över sex år ska använda ca 2 cm fluortandkräm, yngre barn ungefär lika mycket som sin lillfingernagel.

7. Du hoppar över tandborstningen då och då

Det kan ju verka obetydligt men hoppar du över tandborstningen så utvecklar du snabbt dålig munhygien med bakterietillväxt, tandsten och dålig andedräkt. Slarvar du ofta så bildas det dessutom plack som kan orsaka karies (hål i tänderna) eller tandköttsinflammation.

8. Du använder inte tandtråd

Använd tandtråd så slipper du gå omkring med gammal mat i tänderna. Det är särskilt viktigt om du har trångt mellanrum mellan tänderna. Du slipper dålig bakterielukt från munnen, minskar risken för tandköttsinflammation och förebygger tandlossning. Använd alltid tandtråd före tandborstningen. Då kan bakterierna som rivits loss mellan tänderna borstas bort och lämnar istället plats för fluoret.

Senast granskad 2021-06-04