Torra läppar och spruckna mungipor

Att få torra läppar och spruckna mungipor är en vanlig åkomma, speciellt på vintern. Men det finns flera saker du kan göra i förebyggande syfte. Ett tips är att försöka slicka sig mindre om läpparna och att dricka mycket vatten. Här går vi igenom fler råd om hur du kan förebygga och lindra besvären.

Vad orsakar spruckna mungipor?

Spruckna mungipor kan uppkomma av olika anledningar. Det beror ofta på att huden blir torr eller på grund av en bakterieinfektion. Området blir rött och irriterat, och det kan spricka och svida. Spruckna mungipor kan behandlas med olika medel beroende på vad sprickorna beror på. Inflammation i mungiporna kan även bero på brist på B12, folsyra och järn.

Hur kan spruckna mungipor behandlas?

Eftersom sprickorna kan uppkomma av olika anledningar så ska de behandlas på olika sätt. Torr hud behandlas med mjukgörande och fuktighetsbevarande kräm. Om sprickorna beror på bakterieinfektion behandlas de med bakteriedödande kräm. Är det fuktigt kring sprickan kan du smörja med medel som innehåller lite zink som verkar uttorkande.

En tjej med vinterkläder ler brett. Foto.

När ska du söka vård?

Om sprickorna inte vill läka med hemmabehandlingar, eller är ilskna, röda med gula skorpor eller sprider sig behöver du kontakta din vårdcentral. Blir du även hängig och får feber behöver du uppsöka läkare. Liknande symtom kan också vara munherpes. Här kan du läsa mer om herpes och munsår.

Lindrande och förebyggande produkter för spruckna mungipor

Hur behandlar jag torra, nariga läppar?

Att läpparna känns torra, strama och irriterade känner de flesta igen, men tillståndet kan förvärras så att de torkar ut ännu mer, blir nariga, spricker och gör ont. Det är bra att försöka förebygga att det uppstår med hjälp av fuktbevarande produkter.

Vilken typ av produkt lindrar torrheten?

Kronans Apotek har en mängd olika vårdande produkter, cerat och läppbalsam som är inriktade på att huden på läpparna ska återhämta sig och bli mjuk och smidig på nytt. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt.

Senast granskad 2021-03-18