Fakta och tips om munsår

Munsår är ofta en beteckning för munherpes, som orsakas av ett virus. Munsår kan göra ont, svida och klia. Ofta får man återkommande besvär. Här beskriver vi munsårens olika faser och ger dig tips på behandling.

Munsår som orsakas av herpes

Blåsor vid munnen beror inte alltid på herpes utan kan också vara svamp, bakterier, torr hud, kallt väder, anemi (blodbrist), djupa hudveck i mungiporna, kontaktallergi eller vitaminbrist. De munsår som orsakas av viruset vid namn herpes simplex uppstår först som blåsor som sedan spricker och bildar sår, vanligtvis på läppen eller i mungipan. Första gången man får ett utbrott kan man få hög feber, ont i halsen och svullna lymfkörtlar. Dessa munsår är inte farligt, men har man en gång blivit smittad ligger viruset vilande i kroppen för resten av livet och det är vanligt att få återkommande besvär.

Hur smittar munsår?

Såren smittar vid direktkontakt. Ibland räcker det att komma i kontakt med bestick, läppbalsam eller andra föremål som varit i kontakt med munnen hos en person som är smittsam. Undvik att kyssas, pussas eller ha oralsex ifall du eller din partner bär på munsår. Det kan ta upp till tre veckor innan symptomen försvinner.

Munsår 767x767

Munsår uppstår stegvis

Ofta uppstår munsåren i olika steg som brukar ta ungefär 12 dagar från den första brännande känslan till dess att såret är läkt.

Fas 1: Du känner en brännande eller kittlande känsla runt munnen eller näsan.
Fas 2: Inom några timmar eller efter ett par dagar dyker det upp små vätskefyllda blåsor.
Fas 3: Blåsorna svullnar, brister och bildar sår. Detta är den mest smittsamma fasen.
Fas 4: En sårskorpa bildas på såren och den kan klia eller göra ont om du får sprickor.
Fas 5: Sårskorpan torkar och munsåret läker.

Behandla munsåren med munsårsplåster

Använd munsårsplåster så snabbt som möjligt när du upptäcker ditt munsår och låt det sitta kvar dygnet runt. Du kan använda munsårsplåster när som helst under munsårets olika faser, men för bäst effekt är det rekommenderat att sätta på det så tidigt som möjligt. Byt till ett nytt plåster när det gamla lossnar. Tvätta händerna noga efter att du har applicerat plåstret för att förhindra att du sprider viruset.

Behandla munsåren med salva

Det finns olika sorters receptfria antiviruskrämer som kan lindra smärtan och skynda på läkningen. Salvorna kan användas från 12 års ålder och fungerar bäst om de används redan från den första brännande känslan.

När du bör söka vård

  • Om du har herpessymptom och känner dig mycket sjuk
  • Om munsåren blir variga
  • Om munsåren inte läker på flera veckor
Senast uppdaterad 2020-12-09