Rådgivning om vitaminer & mineraler

De flesta vitaminer och mineraler som vi behöver får vi genom det vi äter. Äter vi för lite av något eller inte tillräckligt varierat kan vi få brist på något näringsämne. Det kan också vara så att trots en varierad kost så kan vi vara i ett stadie i livet där vi behöver få i oss ännu mer av något ämne, exempelvis när vi blir äldre eller ska bli gravida. Istället för att äta mängder av en viss råvara, kan vi ta extra kosttillskott.

Livsnödvändiga vitaminer

Vitaminer och mineraler finns i alla möjliga former och ger helt olika effekter. Det de har gemensamt är att du behöver få i dig dem i små, livsnödvändiga doser. Ordet vitaminer kommer från latinets vita som betyder liv, och amin som betecknar en kemisk grupp av ämnen. Vi känner i dag till 13 vitaminer som är livsnödvändiga, vilket innebär att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Fett- och vattenlösliga vitaminer

Fyra vitaminer är fettlösliga: A, D, E och K. De finns mest i feta livsmedel som oljor, mjölk och fet fisk. Nio vitaminer är vattenlösliga: vitamin C och åtta B-vitaminer. C-vitamin finns mest i frukt och grönsaker, medan B-vitaminer finns mest i kött, fågel och spannmål.

Familj på strand. Foto.

Näring som tillskott

Ibland kan du behöva ett extra tillskott av vitaminer och mineraler, t.ex. om du äter ensidigt eller inte får i dig tillräckligt med näring av annan anledning. Tänk på att kosttillskott inte bör ersätta en varierad kost.

Hur vet man att man behöver kosttillskott?

Det finns speciellt framtagna kosttillskott för olika människor och åldersgrupper med tanke på de olika behov man har. Idrottare lider oftare av magnesiumbrist, veganer och vegetarianer av B12 brist eftersom de mestadels finns i kött och äldre behöver oftare ett tillskott av kalcium och D-vitamin. De flesta tillskott är praktiskt döpta så att du hittar rätt för just dina behov (Gravid, 60+, Kvinna, mm.) . Men folsyra exempelvis, finns både som enskild tablett och som en del i ”gravidvitaminer” som innehåller fler ämnen som järn och kalcium som du kan behöva när du vill bli gravid eller redan är.

Se alla våra magnesiumtillskott Se alla våra D-vitamintillskott Se alla våra kalciumtillskott

Kan jag få för mycket vitaminer?

De fettlösliga vitaminerna (A,D,E och K) lagras i fettväven och att få sig för stora mängder av dessa kan ha negativa effekter. Äter du starka mediciner kan de exempelvis påverkas av A-vitamin. Håll dig därför till rekommenderade doser och rådfråga alltid din läkare innan du kombinerar medicin och vitamintillskott.

Populära produkter

Senast granskad 2021-09-17