Tillbaka till Kost och näring

Vitaminer och mineraler för dig över 60

Att bli äldre är en ynnest men med åldern kommer även en förändring av kroppens upptagsförmåga av vitaminer och mineraler. Här har vi listat vad du som är 60 plus bör tänka på.

Vitamin B9

Vitamin B9, folat, behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. En folatbrist kopplas ofta samman med B12-brist hos äldre och minskat upptag under en längre tid leder till anemi, då kroppens förmåga att tillverka röda blodkroppar försämras. Vid konstaterad B9-brist kan man antingen öka sitt intag genom kosten, där avokado, brysselkål, spenat och grön sparris har rikligt med folat. Man kan även ta hjälp av kosttillskott.

1000x1000 kvinna senior glasögon

Vitamin B12

Vitamin B12, kobalamin, är viktig för flera processer i kroppen som exempelvis bildning av blodkroppar, cellens ämnesomsättning och nervsystemets funktion. Med åldern blir kroppen sämre på att ta upp B12 vilket gör att våra muskler och nerver inte fungerar normalt. Man kan uppleva att man känner sig mer trött än normalt. B12-brist är vanligt i vår befolkning och kan enkelt undersökas genom blodprov. Om brist på B12 konstateras är det vanligt att man får B12-tabletter utskrivna för att komma upp i rätt nivåer.

Senast granskad 2021-06-24