Undvik att smittas av förkylning

Förkylningsvirus sprids oftast genom hosta, nysningar och kroppskontakt. Det bästa sättet slippa förkylning är såklart att förebygga smittan! Här kommer några snabba tips för hur du håller dig frisk.

Var förberedd - fyll på medicinskåpet

Under den kalla årstiden finns det en del saker som är jättebra att ha hemma, som halstabletter, hostmedicin och febernedsättande medel för barn och vuxna. Lägg därtill ett förråd av mjuka pappersnäsdukar och en lättanvänd febertermometer så är du förberedd ifall förkylningen skulle drabba familjen.

1. Tvätta händerna

Det kan låta som en överflödig uppmaning, men det går verkligen inte att överskatta betydelsen av noggrann handtvätt. Att tvätta händerna är en effektiv åtgärd för att undvika förkylning. Du kan också använda handsprit när du inte har möjlighet att tvätta händerna under rinnande vatten. Lär barnen att det är viktigt att tvätta händerna innan maten och efter toaletten. Undvik att röra ansiktet innan du har tvättat händerna, för att inte överföra virus från händerna till ögon, mun eller näsa.

2. Sov

För hälsans skull är det alltid bra att undvika stress och få ordentligt med sömn. I samband med att man känner sig ”krasslig” är det än viktigare att inte hetsa kroppen eller trötta ut den.

3. Nässkölj

Låt näsan slippa ständiga angrepp av partiklar, bakterier och virus genom att regelbundet skölja med nässkölj.

4. Bit inte på naglarna

Händerna kommer ständigt i kontakt med bacillinfekterade ytor, så undvik förkylning genom att inte bita på naglarna eller pilla med händerna i närheten av ögon, näsa och mun.

5. Ät och drick

Att äta ordentligt och få i sig mycket vätska är alltid bra när du vill ladda batterierna och undvika sjukdomar.

6. Ta hand om immunförsvaret

Vitaminbrist kan leda till ett försvagat immunförsvar. Under vinterhalvåret får vi på våra breddgrader inte mycket D-vitamin från solen. Det är en bra idé att verkligen dra nytta av det dagsljus som ändå förekommer. Passa på att gå ut om du ser att solen skiner, kanske ta en promenad eller hitta på roliga aktiviteter utomhus. D-vitamin finns i mat som till exempel fet fisk och ägg. Om du har brist på vitaminer kan det vara bra att komplettera med kosttillskott.

7. Förebygg med hjälp av medicintekniska produkter

Det finns flera nya medicintekniska produkter som på olika sätt skyddar slemhinnorna i svalg och näsa från virus och som därmed minskar risken för att förkylningen bryter ut. Du kan använda dessa förebyggande produkter om du befinner dig nära någon som är sjuk och du vill undvika att bli smittad, eller om du har en inplanerad resa, event eller liknande då du särskilt vill undvika att bli sjuk. Du kan också använda produkterna när du börjar känna de första symtomen och på så vis förkorta sjukdomsförloppet.

Läs också om vad du kan göra för att minska smittspridningen av covid-19.

Senast granskad 2021-08-17