Tillbaka till Förkylning och infektionssjukdomar

Rådgivning om förkylning och dess fyra faser

När du blir förkyld är det vanligt att du känner dig hängig och sjuk med snuva, nästäppa, ont i halsen, hosta och huvudvärk. Även om en förkylningen inte kan botas finns det olika sätt att lindra den. Här hittar du råd för hur du lindrar de olika symtomen i var och en av förkylningens olika faser.

Typiska faser av en förkylning

Även om det fortfarande inte finns något botemedel mot förkylningar finns det ändå receptfria läkemedel vid förkylning som kan lindra symtomen och som är bra att ha hemma.

Det är inte helt ovanligt att man får lite feber men vid en förkylning är febern oftast inte hög. Det är också vanligare att barn får feber vid en förkylning än att vuxna får det.

1000x1000-kvinna-nyser

Även i öron och ögon kan du märka av förkylningssymptom. Ögonen kan bli lite rinniga och du kan uppleva en lockkänsla för öronen.

En förkylning orsakas alltid av ett virus men kroppen blir under en tid efter en förkylning mindre motståndskraftig mot nya infektioner och förkylningen kan övergå i en bakteriell infektion, berättar Ynette Gustavsson, Farmaceut på Kronans Apotek.

Förkylningens fyra faser

Fas 1: Värk och feber

Feber är normalt sett inte farligt eller skadligt, utan en del av kroppens naturliga försvar. Feber är ofta ett symptom på att du har smittats av ett virus eller en bakterie. Vanlig förkylning brukar också medföra hosta och snuva, medan exempelvis influensa ger högre feber och värk i kroppen. Frossa och svettningar är vanliga bieffekter av feber eftersom kroppen själv försöker reglera temperaturen. Febernedsättande värktabletter med ibuprofen eller paracetamol kan lindra symptomen samt hjälpa mot värk i samband med influensa.

Läs mer om värk och feber Köp febernedsättande medel

  • Tips och råd banner, Till mina recept
Senast granskad 2021-03-15