Rådgivning om förkylning och dess fyra faser

När du blir förkyld är det vanligt att du känner dig hängig och sjuk med snuva, nästäppa, ont i halsen, hosta och huvudvärk. Även om en förkylningen inte kan botas finns det olika sätt att lindra den. Här hittar du råd för hur du lindrar de olika symtomen i var och en av förkylningens olika faser.

Även om det fortfarande inte finns något botemedel mot förkylningar finns det ändå receptfria läkemedel vid förkylning som kan lindra symtomen och som är bra att ha hemma.

Det är inte helt ovanligt att man får lite feber men vid en förkylning är febern oftast inte hög. Det är också vanligare att barn får feber vid en förkylning än att vuxna får det.

Även i öron och ögon kan du märka av förkylningssymptom. Ögonen kan bli lite rinniga och du kan uppleva en lockkänsla för öronen.

En förkylning orsakas alltid av ett virus men kroppen blir under en tid efter en förkylning mindre motståndskraftig mot nya infektioner och förkylningen kan övergå i en bakteriell infektion, berättar Ynette Gustavsson, Farmaceut på Kronans Apotek.

Förkylningens fyra faser

Fas 1: Värk och feber

Feber är normalt sett inte farligt eller skadligt, utan en del av kroppens naturliga försvar. Feber är ofta ett symptom på att du har smittats av ett virus eller en bakterie. Vanlig förkylning brukar också medföra hosta och snuva, medan exempelvis influensa ger högre feber och värk i kroppen. Frossa och svettningar är vanliga bieffekter av feber eftersom kroppen själv försöker reglera temperaturen. Febernedsättande värktabletter med ibuprofen eller paracetamol kan lindra symptomen samt hjälpa mot värk i samband med influensa.

Läs mer om värk och feber Köp febernedsättande medel

Fas 2: Halsont

Halsont kan ha flera orsaker. Vid en förkylning kan dina stämband bli inflammerade och göra ont och ofta blir du också hes samtidigt. Även halsfluss ger dig ont i halsen. Det är en infektion som orsakas av virus eller bakterier i halsmandlarna. Det finns receptfria läkemedel i form av halstabletter som lindrar smärtan vid halsfluss eller förkylning, men om du misstänker halsfluss är det viktigt att söka vård för att råda bot på sjukdomen. En del halstabletter har även viss bakteriehämmande effekt. Varma drycker kan också kännas lindrande.

Läs mer om halsont Köp halstabletter på nätet

Fas 3: Nästäppa och snuva

Nästäppa och snuva är vanliga symptom på förkylning men kan också vara ett tecken på att du har extra känsliga slemhinnor. Vid snuva är det även vanligt att du blir täppt i näsan eftersom du producerar mer slem. När du är sjuk och snyter dig upprepade gånger, svullnar dina slemhinnor. Det finns näsdroppar eller nässpray som verkar avsvällande och som gör att du blir mindre täppt. Det finns också nässpray med koksalt som gör att snuvan blir tunnare och lättare att snyta ut.

Läs mer om nästäppa och snuva Köp näsdroppar och nässpray på nätet

Fas 4: Hosta

Hosta är ett av kroppens försvar för att hålla luftvägarna fria från irriterande ämnen och partiklar. Oftast börjar förkylningshostan som rethosta när slemhinnorna irriteras och går sedan över till slemhosta. Hostan går ofta över av sig själv, även om det kan ta flera veckor. För att lindra hostan kan vissa receptfria läkemedel komma till hjälp.

Läs mer om hosta Köp hostmedicin

Senast granskad 2021-03-15