MENY

Tips vid solbränna och soleksem

Om du vistats i solen allt för länge finns det en risk för att du kan bränna dig eller få soleksem. Här hittar du några tips på vad du kan göra ifall du eller någon i din familj råkar bränna sig i solen. 

Tips om du har bränt dig i solen

  • Skydda din ömtåliga hud från solen. Använd kläder och rikligt med hög solskyddsfaktor.
  • Kyl huden. Använd kallt vatten eller kylbalsam.
  • Återfukta rikligt med fuktgivande hudlotion.
  • Solbränna som kliar? Läkemedel med hydrokortison kan lindra klådan.
  • Om det gör mycket ont kan smärtan lindras med smärtstillande läkemedel. Men kom ihåg att vissa läkemedel kan göra din hud extra solkänslig.
  • Vid extrema fall av solsveda, ta kontakt med vården.

 

Soleksem

Soleksem är utslag som blossar upp samma dag eller upp till ett par dagar efter att du har vistats i solen. Ofta ser utslagen ut som små knottror eller blåsor som kliar. Det är vanligt med soleksem bland kvinnor och ljushyade personer. Särskilt på våren när de första efterlängtade solstrålarna tittar fram kan huden få en för plötslig och för hög dos av solljus och svarar då med att ge utslag.

 

Behandla soleksem

Ofta går eksemen över inom ett par dagar till en vecka. Var noga med att skydda dig mot solen så huden får vila och skydda dig från strålningen med kläder och hög solskyddsfaktor. Längre in på sommaren brukar huden gradvis härdas och problemen minskar. Utslagen kan behandlas med avkylande krämer och kylbalsam. Hydrokortison kan hjälpa mot klådan och inflammationen. Ibland kan starkare kortisonkrämer förskrivas av en läkare ifall det finns behov för det.

 

Smörj alltid med after sun efter solning

Att smörja in sig efter att ha solat är nästan lika viktigt som att göra det före. Efter en dag i solen behöver huden både vila, fukt och lite hjälp med återhämtningen. En bra after sun-kräm återfuktar, svalkar och kan även i viss mån lindra hud som har bränts. De har alltså en antiinflammatorisk effekt. After sun-krämer förebygger också att huden börjar fjälla och ser, genom sitt återfuktande, till att solbrännan stannar kvar längre.

 

Frågor och svar om hudcancer – håll koll på dina prickar

Varför är solen egentligen farlig för oss? 

Solen är bra för oss på många sätt, men solens ultravioletta strålning skadar våra hudcellers arvsmassa, deras DNA. Sakta men säkert leder det till mutation på mutation på mutation, och har man otur kan det leda till att man utvecklar någon form av hudcancer. 

Är det bara om man bränner sig som man kan utveckla hudcancer? 

Ju mer man bränner sig desto större är risken. Men bara att vara mycket i solen är också en riskfaktor. Till exempel så ökar risken för att drabbas av någon form av hudcancer om man jobbar utomhus, seglar, spelar mycket golf eller har vinterboende i Spanien, oavsett om man bränner sig eller inte. Sedan är det bra att vara medveten om att det räcker med att vara lite röd i huden för att ha bränt sig. Det måste inte svida och göra ont. 

Hur kan jag kontrollera min hud, och när är det dags att söka läkare? 

Det är viktigt att kolla hela huden, så ta gärna hjälp av någon för att kolla ryggen, baksidan av låren eller rumpan. Det är också viktigt att upptäcka förändringar över tid. Ett bra sätt är att ta ett foto av ryggen, studera den alldeles egna ”stjärnkarta” som prickarna bildar och se om den kartan förändrar sig till nästa gång du tittar. Finns det en ny fläck eller någon har ändrat färg är det dags att söka läkare. 

Vilket är ditt bästa tips för att hålla koll på leverfläckarna?

Det bästa tipset av alla är att kolla efter ”fula ankungar”. Ofta är dina prickar på huden ganska lika varandra i form och färg, men om du har någon som skiljer sig helt i utseende från de andra är det bra att låta en läkare undersöka den. 

 

Senast granskad 2019-09-02