Ta hand om huden i solen

På sommaren eller solsemestern behöver huden lite extra omtanke, särskilt om du solar och badar mycket. Här hittar du flera goda råd för hur du vårdar din hud i solen.

Kom ihåg solskydd

Det är inte bara på badplatsen som solen bränner. Kom ihåg att skydda huden även när du promenerar, cyklar eller sitter på en uteservering. Det är särskilt viktigt att vara försiktig i början på säsongen, när huden inte hunnit få upp något grundskydd mot solens strålar.

Rätt solskydd

Använd solkräm som skyddar både mot UVA och UVB. Sola med måtta och undvik att sola mitt på dagen då strålarna är som starkast. Tänk på att en vit skjorta/blus inte ger totalt skydd. Du behöver solskydd som grund och du behöver smörja flera gånger per dag, särskilt efter bad och om du svettats mycket.

En vuxen och ett barn sitter på sandstranden. Foto.

Skydda ansiktet

Huden i ansiktet är extra känslig och därför bör du ha högre solskyddsfaktor i ansiktet, gärna minst SPF 30. Komplettera gärna med en återfuktande dagkräm som också innehåller solskydd.

Huden blir extra känslig av medicin

En del mediciner, till exempel smärtlindrande och antiinflammatoriska geler, gör huden extra känslig för solens strålar både under och en tid efter användning. I dessa fall är det extra viktigt att skydda din hud för att minska risken för hudirritation. Fråga gärna oss på Kronans Apotek om du är osäker på om din medicin kan göra huden extra känslig.

Torka inte ut huden med rengöring

Under soliga dagar är det vanligt med extra mycket bad, dusch och tvättande som kan torka ut och irritera din hud. Om din hud lätt blir torr är det bra att använda milda rengöringsprodukter och duscholja istället för tvål. För ansiktet kan du använda en rengöringslotion som innehåller fett eller ett ansiktsvatten utan uttorkande alkohol.

Återfukta ofta

Alla hudtyper behöver återfuktning. När du vistas mer ute och särskilt när du vistas i solen, badar i sjöar och i salta hav så torkar huden ut lättare. Det märks genom att huden stramar och kanske kliar. För en torr hud rekommenderas en produkt med mera mjukgörande ämnen, medan en normal till blandad hudtyp bör välja en lättare produkt med mera fukt. Även barn behöver smörjas in med mjukgörande och återfuktande produkter efter bad och dusch. Ansiktet kan du återfukta mer intensivt genom att använda ett serum i tillägg till dina vanliga återfuktande produkter.

Rädda torrt hår

Även håret kan bli torrt och slitet av bad och solexponering. Tvätta därför håret med ett milt schampo och använd en hårbotten-gel när du behöver en vårdande och lugnande hårbottenkur. Gör hårinpackning oftare under sommaren.

Senast granskad 2021-08-13