Tillbaka till Mens

Första mensen

Välkommen till en ny fas i livet – din första menstruation. Hos Kronans Apotek förstår vi att detta steg kan vara fyllt av både förväntan och oro. Din menstruationscykel markerar början på en månatlig naturlig process där din kropp förbereder sig för möjligheten att bli gravid, en cykel som vanligtvis fortsätter till omkring 50-års ålder. Vi är här för att stödja dig genom alla de frågor och känslor som kan dyka upp när man får mens första gången.

Vad är mens?

Menstruation, eller mens, är resultatet av en naturlig cykel där ett ägg mognar och livmodern förbereder sig för en eventuell graviditet. Om ingen befruktning sker, stöts livmoderns slemhinna ut, vilket är det blod du ser under din mens. Det är helt normalt att känna sig emotionellt påverkad innan menstruationen börjar, en känsla som ofta kallas för PMS (premenstruellt syndrom), vilket kan inkludera humörsvängningar, ömma bröst och svullnadskänsla i kroppen.

Hur ofta kommer mensen?

Mensen kommer ungefär en gång i månaden och de flesta blöder 3-6 dagar. I början är mensen blodröd men efter ett par dagar mörknar den och kan till och med ha lite klumpar. Detta är helt normalt och betyder att blodet har stelnat innan det kommer ut.

Senast uppdaterad 2024-04-03