Menskoppar

En menskopp är precis som det låter, en liten kopp du använder när du menstruerar. Den samlar upp mensblodet som sedan töms i toaletten. Längst ner sitter en liten pinne eller en ring som fungerar som ett handtag när du ska ta ut den. Här hittar du ett brett sortiment av menskoppar i olika storlekar, modeller och material från varumärken som Intimina, Satisfyer och Lunette.

Läs mer

Hur fungerar en menskopp?

Menskopp är ett smart alternativ till tamponger och bindor. Du använder den oftast flera gånger även om det finns menskoppar för engångsbruk. Du för med rena händer in menskoppen i slidan med den kupade delen uppåt. Den samlar upp mensblodet, och när du tömmer menskoppen tar du ut den genom att ta tag i det lilla handtaget. Sedan häller du helt enkelt ut blodet i toaletten. Läs mer om hur du använder menskopp.

Hur länge kan man använda menskopp?

Innan du är van vid att ha menskopp kan du ha den inne i 4-6 timmar. Märker du att den bara innehåller lite mensblod när det är dags att tömma den kan du ha den inne längre än så. Det går utmärkt att ha den inne hela natten om du inte har mycket riklig mensblödning. Du kan gå på toaletten och kissa och bajsa som vanligt när du har menskoppen inne.

Vilken storlek ska min menskopp ha?

Det finns olika storlekar på menskoppar, och även olika hårdhet. Det är inte bara om du blöder mycket eller lite som avgör vilken storlek du ska ha. Om du känner att den inte sluter riktigt tätt mot slidväggen eller om du kan ”snurra den” är menskoppen för liten, och om den inte kan vecklas ut helt eller om du känner av den eller om den skaver och gör ont är den för stor.

Så tvättar du din menskopp

Koka din menskopp innan varje mensperiod. Det räcker sedan att skölja menskoppen med rent vatten varje gång du tömmer den. Rengör menskoppen ordentligt med tvål och vatten efter varje mensperiod. Använd gärna en tvål med pH-värde runt 4, och se till att skölja bort alla tvålrester när du är klar. Det finns även speciella tvärrservetter speciellt anpassade för menskopp.

Kan jag träna och bada med menskopp?

Ja du kan både träna och bada med en menskopp om den sitter som den ska.

Filtrera produkter

Visar 22 produkter

Visar 22 av 22