Tillbaka till Mens

Så fungerar din menscykel och menstruation

Menstruation, eller mens, är en blödning från livmodern. Det sker efter att ett ägg från äggstocken inte blivit befruktat av en spermie. Hur många dagar det är från första dagen i mensen fram till nästa mens kallas för menstruationscykel och kan variera från person till person. Så länge du har en mens kan du bli gravid. Här går vi igenom det du behöver veta.

Varför får man mens?

Mens är kroppens sätt att förbereda sig för en möjlig graviditet. Varje månad byggs en slemhinna upp i livmodern för att stödja ett befruktat ägg. Om ägget inte befruktas, bryts slemhinnan ner och stöts ut ur kroppen som mensblod. Det är en naturlig process som upprepas varje månad.

Första mensen

Tjejer får sin första mens efter den första ägglossningen. Detta sker oftast någon gång i puberteten, efter att ägganlagen i äggstockarna mognat. Vid födseln har man ungefär en miljon ägganlag i äggstockarna. Efter varje mens ökar hormonproduktionen i hypofysen vilket gör att ägget mognar inne i äggstockarna. I äggblåsan skapas hormonet östrogen.

1000x1000-ung-kvinna-BUS

Hur fungerar menscykeln?

Din menscykel påverkar mer än bara din blödning varje månad – den kan också påverka din energi, ditt humör och din sexlust. Menscykeln styrs av hormoner som samarbetar med hjärnan och flera andra organ. Den första dagen av menstruationsblödningen markerar starten på en ny menscykel. Menscykeln fortsätter sedan genom den follikulära fasen, ägglossningen, luteala fasen och startar sen igen med menstruationen, om inte ett ägg har blivit befruktat.

Hur lång är en menscykel?

Menscykeln brukar vanligtvis vara mellan 21 och 35 dagar men för vissa är perioden kortare eller längre, ibland kan den vara upp emot 40-45 dagar. Det är även vanligt att menscykeln inte är exakt samma längd varje månad. Det kan vara bra att hålla koll på din mens så du vet ungefär när den beräknas komma. På så sätt kan du veta om den är försenad. Det kan vara ett hjälpmedel om du försöker bli gravid eller om du undviker att bli det.

Hormoner under menscykelns gång

Under menstruationscykeln finns det flera hormoner som har en viktig roll. Östrogen är ett kvinnligt könshormon som reglerar cykeln och gör att livmoderslemhinnan blir tjockare och mer mottaglig för ett befruktat ägg. Det andra kvinnliga könshormonet är progesteron, som huvudsakligen håller livmoderslemhinnan på plats och gör den redo för att ta emot ett befruktat ägg. Follikelstimulerande hormon (FSH) hjälper äggfolliklarna att mogna, och luteiniserande hormon (LH) utlöser ägglossningen. Dessa hormoner samarbetar för att stödja de olika faserna i menscykeln.

Senast granskad 2021-03-08