Tillbaka till Mage och tarm

Hemorrojder – Behandling och salva för att bli av med med besvären

Det kan kännas pinsamt och tabubelagt med hemorrojder. Många upplever att de inte kan prata om sina besvär och drar sig för att söka vård. Men hemorrojder är väldigt vanligt, så vanligt att minst hälften av alla vuxna personer får det någon gång. Här hittar du tips och produkter som hjälper till att lindra eller bli av med besvären.

Hemorrojder som blöder, smärtar och kliar

Symtomen vid hemorrojder brukar vara blod efter att man har torkat sig. Det kan också klia och svida vid ändtarmsöppningen och göra ont när man går på toaletten. Hemorrojderna kan kännas som utbuktningar eller kulor vid ändtarmsöppningen. Ibland läcker det gas och avföring utan att man kan stoppa det, eftersom utbuktningarna kan hindra att det sluter tätt. Om dessa utbuktningar blir inflammerade kan det göra ont.

1000x1000-man-i-hatt

Inre och yttre hemorrojder

Ofta har man både inre och yttre hemorrojder samtidigt. De yttre sitter i huden vid analöppningen och de inre sitter inne i nedre delen av tarmen. Även de inre kan glida ner och sticka ut genom analöppningen. Båda typer är oftast helt ofarliga, men om du blöder från ändtarmen för första gången är det bra att kontrollera att det är på grund av hemorrojder och inte någonting annat. Detsamma gäller om blodet ändrar färg eller blandas i avföringen – då är det också nödvändigt att kontakta en läkare.

Medicin vid hemorrojder: receptfri salva eller stolpiller

I de flesta fall försvinner hemmorojder av sig själv eller med hjälp av receptfria läkemedel. En del läkemedel lindrar smärta och klåda, medan andra också dämpar inflammationen eller drar samman blodkärlen. Om du mest har problem med klåda kan du använda Alsocanal. För att minska blödning och behandla både klåda och inflammation kan du välja Xyloproct eller Scheriproct. Dessa läkemedel finns antingen som stolpiller som du för in i ändtarmen, eller som salva som du smörjer på hemorrojderna och runt ändtarmsöppningen. Vanligtvis använder man läkemedlen i två till tre veckor. Om det gör ont att gå på toaletten kan en lokalbedövande salva som Xylocain användas tillfälligt.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2021-08-10