Bli av med hemorrojder

Det kan kännas pinsamt och tabubelagt med hemorrojder. Många upplever att de inte kan prata om sina besvär och drar sig för att söka vård. Men hemorrojder är väldigt vanligt, så vanligt att minst hälften av alla vuxna personer får det någon gång. Här hittar du tips och produkter som hjälper till att lindra eller bli av med besvären.

Hemorrojder som blöder, smärtar och kliar

Symtomen vid hemorrojder brukar vara blod efter att man har torkat sig. Det kan också klia och svida vid ändtarmsöppningen och göra ont när man går på toaletten. Hemorrojderna kan kännas som utbuktningar eller kulor vid ändtarmsöppningen. Ibland läcker det gas och avföring utan att man kan stoppa det, eftersom utbuktningarna kan hindra att det sluter tätt. Om dessa utbuktningar blir inflammerade kan det göra ont.

Inre och yttre hemorrojder

Ofta har man både inre och yttre hemorrojder samtidigt. De yttre sitter i huden vid analöppningen och de inre sitter inne i nedre delen av tarmen. Även de inre kan glida ner och sticka ut genom analöppningen. Båda typer är oftast helt ofarliga, men om du blöder från ändtarmen för första gången är det bra att kontrollera att det är på grund av hemorrojder och inte någonting annat. Detsamma gäller om blodet ändrar färg eller blandas i avföringen – då är det också nödvändigt att kontakta en läkare.

En person sett bakifrån som tittar neråt. Foto.

Medicin vid hemorrojder: receptfri salva eller stolpiller

I de flesta fall försvinner hemmorojder av sig själv eller med hjälp av receptfria läkemedel. En del läkemedel lindrar smärta och klåda, medan andra också dämpar inflammationen eller drar samman blodkärlen. Om du mest har problem med klåda kan du använda Alsocanal. För att minska blödning och behandla både klåda och inflammation kan du välja Xyloproct eller Scheriproct. Dessa läkemedel finns antingen som stolpiller som du för in i ändtarmen, eller som salva som du smörjer på hemorrojderna och runt ändtarmsöppningen. Vanligtvis använder man läkemedlen i två till tre veckor. Om det gör ont att gå på toaletten kan en lokalbedövande salva som Xylocain användas tillfälligt.

Se fler produkter mot hemorrojder

Hemorrojder vid graviditet och förstoppning

Vid graviditet blir trycket på blodkärlen vid ändtarmen högre och därför är det särskilt vanligt med hemorrojder under graviditeten. Oftast försvinner de efter förlossningen. Förstoppning är också någonting som vanligtvis förvärrar symtomen. Efter att ha varit förstoppad kan det ta minst sex veckor innan hemorrojderna försvinner. Mer tips om vad du kan göra vid förstoppning.

Förebygg med laxeringsmedel

Om du ofta får hemorrojder kan det vara bra att förebygga med medel som gör avföringen mjukare. Ju längre man sitter på toaletten, desto mer tryck blir det på ändtarmsmuskeln och då är det lättare att drabbas av dem. Laxeringsmedel kan du också använda för att minska trycket på hemorrojderna och därmed lindra smärtan när du går på toaletten. Det finns flera olika receptfria läkemedel du kan använda. Om du är gravid bör du välja Lactulos eller Duphalac.

Om hemorrojderna inte försvinner

Det finns både receptbelagda läkemedel och olika kirurgiska behandlingar som kan användas om det inte hjälper med receptfria läkemedel. Vid besvärliga hemorrojder kan man behöva behandling med injektion, borttagning med gummiband eller operation. Kontakta en läkare om du behöver hjälp. Om det känns jobbigt att besöka en läkare kan du kontakta doktor.se för att få ett första utlåtande på digital väg.

Senast granskad 2021-08-10