Tips vid förstoppning

Både barn och vuxna kan lida av förstoppad mage ibland och få svårt att gå på toaletten. Vid förstoppning är det svårt att bajsa, det kan göra ont i magen och man får ofta hård avföring. Vi ger tips på både medicin och huskurer för lindring när du är hård i magen.

Symtom vid förstoppning

Ibland får man fler symtom förutom att ha svårt att bajsa. Du kan också känna smärta i ändtarmsöppningen. Om du ser blod när du torkar dig kan det bero på att du har fått sprickor där. Det är också vanligt att bli illamående, få ont i magen eller känna som att magen är utspänd. Det kan kännas som om tarmen inte är tömd trots att du precis varit på toaletten. Om du lider av förstoppningsdiarré, alltså att du är ömsom hård och lös i magen, kan det vara värt att kontakta din läkare för att utreda ifall du lider av någon form av IBS.

Vad är IBS? Vi förklarar mer.

Gravid och förstoppad

Det är vanligt att bli hård i magen i samband med hormonförändringar, som när man är gravid eller innan man ska ha mens.

En person står vid ett fönster och tittar ner mot golvet. Foto.

Vad hjälper mot hård mage?

Genom att äta mer fibrer, dricka mer vätska och röra dig mer stimulerar du tarmrörelserna och gör det lättare för magen.

  • Motionera för att få fart på magen
  • Vänta inte med att gå på toaletten
  • Låt toalettbesöket få ta den tid det behöver
  • Minska stoppande mat, som mat med vitt mjöl, vitt ris, te och blåbär
  • Ät mer fiberrik mat, som fullkorn, frukt och grönsaker
  • Drick mycket vatten

Det finns även medicin som receptfria läkemedel och hjälpmedel som kan lindra dina besvär

Snabbverkande medel

När du behöver snabb lindring kan du använda laxermedel i form av mikrolavemang eller suppositorier – kapslar som du för in i rumpan. De verkar snabbt (vanligtvis inom 5-15 minuter) genom att mjuka upp det hårda längst ut i ändtarmen. Detta är även lämpligt för dig som är gravid.

Tarmstimulerande medel

Du kan även rensa tarmen. Då finns det lösningar i droppform eller tabletter som verkar inom 6-12 timmar. De får hela tarmen att jobba och eftersom hela tarmen töms brukar det innebära att du sedan inte bajsar på ett par dagar. Använd inte dessa längre tid än en vecka utan att du pratat med en läkare först.

Volymökande medel

Om din mage ofta är trög, trots att du äter fiberrikt, finns det receptfria medel. De innehåller extra fibrer och ökar volymen på tarminnehållet. Effekten märks först efter en eller ett par dagar. eftersom den följer dina naturliga tarmrörelser. Använd det därför inte vid akut förstoppning, men är ett bra sätt att stimulera magen om du är förstoppad vid graviditet eller har känslig mage. Det finns vissa volymökande som innehåller sockerarter och verkar snabbare. Läs noga vad som gäller för varje produkt.

Se alla produkter inom förstoppning

Maträtter som är snälla mot en trög mage

Om du har problem med förstoppning är det ett bra tips att äta mat som innehåller mycket fibrer. Fibrer suger åt sig vätska och gör avföringen mjuk. Därför är det viktigt att både äta tillräckligt med fibrer och att dricka mycket vatten varje dag.

Inkludera grönsaker eller frukt i varje måltid. Ät hellre mycket bönor, linser och ärtor än grönsaker som mest består av vatten, såsom sallad, tomat och gurka. Välj fiberrikt bröd och nyckelhålsmärkta gryn, flingor och müsli. Rekommendationen är att äta 25-35 gram fibrer per dag som vuxen.

Mat som är förstoppande är till exempel vitt ris, pasta, ljust bröd och annan mat som innehåller mycket vitt mjöl.

Förstoppning hos barn

Precis som för vuxna så kan barn få förstoppning om de äter för lite fibrer. Även för mycket stillasittande och oro eller stress kan påverka barnets mage. För vissa barn är det viktigt att få ro och att de känner sig trygga i sin miljö för att inte de ska gå och hålla sig. Då är det vanligt att barn håller sig från att bajsa när de är på förskolan, i skolan eller hemma hos någon annan och därmed lätt blir hårda i magen. Kontakta en vårdcentral för att utreda vad förstoppningen beror på.

Kan förstoppning bli farligt?

Kontakta vården om förstoppningen inte går över eller om du har andra symtom samtidigt, som att du går ner i vikt, får blod i bajset eller har mycket ont i magen.

Senast granskad 2019-08-23