Tillbaka till Kost och näring

Kan man träna med förkylning?

För dig som tränar regelbundet kan det kännas frustrerande att inte kunna träna när du är lite förkyld. Vad finns det för risker om du ska träna med förkylning och vad är det som gäller egentligen? Kan man träna med snuva eller bör man avstå helt från träningen? Här går vi igenom det du behöver veta.

Första dagarna är värst

De första dagarna vid en förkylning är oftast de allra värsta. Du känner dig trött, frusen, hängig och allmänt sjuk. När förkylningen börjar lätta och du känner dig piggare kanske du börjar fundera på när du kan återgå till träningen igen. Om du vanligtvis lever ett aktivt liv och tränar regelbundet kan det upplevas frustrerande och tråkigt att inte kunna motionera som vanligt. Det är såklart alltid viktigt att lyssna på kroppen, men särskilt viktigt är det när man är sjuk, då det kan vara farligt att träna med en förkylning.

Då ska du inte träna

Det kan vara svårt att veta när det är okej att träna och när det kan vara farligt att anstränga kroppen. Därför kommer en lista på tillfällen då du ska låta kroppen vila. Undvik att:

  • träna i början av en förkylning
  • träna vid feber
  • träna med halsont
  • träna när du känner dig allmänt hängig
Senast uppdaterad 2023-10-03