Tillbaka till Kost och näring

Kost och träning

När vi idrottar eller tränar har vi ofta ett större behov av tillskott och extra näringsämnen eftersom vi gör av med mer energi. Därför kan det behövas extra omsorg innan, under eller efter träning för att se till att kroppen kan prestera optimalt.

Extra näring

Undersökningar visar att det är vanligt bland idrottare och aktiva personer att lida brist på exempelvis magnesium - trots att de äter en allsidig kost. Därför innehåller just kosttillskotten för idrottare extra av just de näringsämnena. Hur mycket du behöver beror på hur hårt du tränar, hur bra du sover och andra faktorer såsom stress. Överlag brukar kosttillskotten vara fullt tillräckliga. Kom ihåg att kosttillskotten är en hjälp på vägen och de bör aldrig ersätta en allsidig kost.

Innan, under och efter träning

Innan träning behöver kroppen extra kolhydrater eftersom det är de som ger musklerna sin energi. Tränar du hårt eller länge kan du även behöva äta någonting under passet. En sportbar med hög sockerhalt kan vara ett bra tips. Efter träning behöver kroppen ofta extra protein för att på bästa sätt kunna bygga upp muskelmassa.

1000x1000 Vuxen och barn joggar i skogen

Mer än bara vatten under och efter träning

Vid hård träning eller träning i varmt väder är det bra att dricka sportdryck eller vätskeersättning när du tränar eller har tränat. Det gör att du håller vätskebalansen. När du svettas gör du av med både vatten och salter vilket gör att du kan få en elektrolytobalans. Då behöver kroppen förutom vätska också ta igen de förlorade salterna. Om du får krampkänningar under träning kan det vara just elektrolytobalansen som påverkar det.

Senast granskad 2021-09-17