Tillbaka till Kost och näring

Kost och träning

När vi idrottar eller tränar har vi ofta ett större behov av tillskott och extra näringsämnen eftersom vi gör av med mer energi. Därför kan det behövas extra omsorg innan, under eller efter träning för att se till att kroppen kan prestera optimalt.

Extra näring

Undersökningar visar att det är vanligt bland idrottare och aktiva personer att lida brist på exempelvis magnesium - trots att de äter en allsidig kost. Därför innehåller just kosttillskotten för idrottare extra av just de näringsämnena. Hur mycket du behöver beror på hur hårt du tränar, hur bra du sover och andra faktorer såsom stress. Överlag brukar kosttillskotten vara fullt tillräckliga. Kom ihåg att kosttillskotten är en hjälp på vägen och de bör aldrig ersätta en allsidig kost.

Innan, under och efter träning

Innan träning behöver kroppen extra kolhydrater eftersom det är de som ger musklerna sin energi. Tränar du hårt eller länge kan du även behöva äta någonting under passet. En sportbar med hög sockerhalt kan vara ett bra tips. Efter träning behöver kroppen ofta extra protein för att på bästa sätt kunna bygga upp muskelmassa.

Kvinna knyter skorna innan träning. Foto.
  • Tips och råd banner, Hitta apotek
Senast granskad 2021-09-17