Behandling av svamp i huden

Hudsvamp uppstår ofta i hudveck som i ljumskarna, under brösten eller mellan skinkorna. Det kan också uppstå på ställen med mycket svett och talg-utsöndring, som på ryggen eller bröstet. Här får du tips på hur du bäst behandlar svampinfektion i huden.

Olika sorters svampinfektion

De vanligaste sorters svampar som orsakar infektioner är jästsvampar (candida) och trådsvampar (tinea).

Jästsvamp finns normalt i kroppen, men kan ge besvär när de förökar sig för mycket. Ofta sker det efter en tid av nedsatt immunförsvar, till exempel vid sjukdom eller efter en antibiotikabehandling. Diabetes eller kortisonbehandlingar kan också öka risken för besvär. Trådsvamp finns normalt inte i huden. Infektion kan ske från fuktiga badhusgolv eller från kontakt med husdjur.

Barn under ett år, gravida och äldre har större risk att drabbas av svampinfektioner.

Svamp i underlivet? Mer information finns här

Behandling av svampinfektionen

Håll huden ren och torr, men inte uttorkad, för att undvika svampinfektion. Tänk på att inte torka ut huden med för starka rengöringsprodukter eller för mycket tvättande.

Stäng inte in hudsvamp. Bär luftiga kläder av material som andas, till exempel bomull. Om du har fotsvamp är det bra att bära luftiga skor. Byt kläder eller strumpor ofta, så att du alltid har helt torra kläder på dig.

Behandla infektionen med receptfria läkemedel mot svamp. Krämer mot fotsvamp kan ofta användas på flera ställen på huden. Läs bipacksedeln för mer information.

Rekommenderade produkter mot svamp i huden

När är det dags att söka vård?

Kontakta vården om behandling med receptfritt läkemedel inte hjälper mot svampinfektionen.

Sök vård direkt på en akutmottagning eller vårdcentral om du plötsligt får feber, hosta, illamående eller diarré i samband med svampinfektionen. Detsamma gäller vid tecken på svampinfektion om du samtidigt har nedsatt immunförsvar, till exempel i samband med cancer, hiv, cytostatikabehandling eller transplantation.

Senast uppdaterad 1543363200000