Tillbaka till Hudvård

Svamp i huden – behandling av hudsvamp

Hudsvamp uppstår ofta i hudveck som i ljumskarna, under brösten eller mellan skinkorna. Det kan också uppstå på ställen med mycket svett och talg-utsöndring, som på ryggen eller bröstet. Här får du tips på hur du bäst behandlar svampinfektion i huden.

Olika sorters svampinfektion

De vanligaste sorters svampar som orsakar infektioner är jästsvampar och trådsvampar. Jästsvamp finns normalt i kroppen, men kan ge besvär när de förökar sig för mycket. Ofta sker det efter en tid av nedsatt immunförsvar, till exempel vid sjukdom eller efter en antibiotikabehandling. Diabetes eller kortisonbehandlingar kan också öka risken för besvär. Trådsvamp finns normalt inte i huden. Infektion kan ske från fuktiga badhusgolv eller från kontakt med husdjur. Barn under ett år, gravida och äldre har större risk att drabbas av svampinfektioner.

1000x1000 far och son pratar

Svampinfektioner på olika delar av kroppen

Hudsvamp kan visa sig i olika typer av svampinfektioner. Förutom hudsvamp i exempelvis ljumskar och under brösten kan man även drabbas av fotsvamp, mjäll eller svamp i underlivet. Här kan du läsa mer om fot- och nagelsvamp och här kan du läsa mer om svamp i underlivet.

  • Tips och råd banner, Till mina recept
Senast granskad 2021-03-15