Undvik hårsäcksinflammation och inåtväxande hår

Inåtväxande hår är när ett hårstrå på kroppen tvingas växa inåt, då det inte kan tränga igenom huden. Det kan även uppstå en inflammation inuti hårsäcken, en så kallad hårsäcksinflammation. Det är inte farligt men kan göra ont och vara irriterande. Här går vi igenom det du behöver veta, tips samt lindring av problemet.

Varför får man inåtväxande hårstrån?

Ett inåtväxande hårstrå är ett hårstrå som inte tränger igenom huden, utan tvingas att växa inåt. Det kan bero på att hårsäcken blockeras av döda hudceller. Man kan få inåtväxande hårstrån överallt på huden där det finns hår. Det kan ofta uppstå i samband med rakning eller om man har åtsittande kläder. Det är vanligt att man får besvären i ansiktet och på halsen, men kan också uppstå också i samband med exempelvis intimrakning eller när man rakar benen.

Här kan du läsa mer om olika typer av hårborttagning.

Närbild på en persons bara ben en somrig dag. Foto.

Hårsäcksinflammation

Om det kommer in bakterier och fukt inuti hårsäcken kan det uppstå en hårsäcksinflammation, som även kallas follikulit. Om du tar hand om besväret på rätt sätt försvinner det oftast efter ett par veckor. Ibland kan man få flera inflammationer nära varandra.

Symtom på inåtväxande hårstrån eller hårsäcksinflammation

Det börjar oftast som en röd prick eller finne där man kan se ett hårstrå i. Det kan sen leda till klåda, irritation, sveda och rodnad. Försök att inte pilla eller klämma på prickarna. Detta leder bara till att det blir mer irritation och risk att det kommer in bakterier.

Hur kan jag förebygga inåtväxande hårstrån?

Vi har samlat några tips att använda sig av för att minska risken att få inåtväxande hårstrån eller hårsäcksinflammation.

1. Använd en bra och rengjord rakhyvel

En vanlig anledning till varför du får inåtväxande hårstrån eller hårsäcksinflammation beror på rakhyveln du använder. Det är viktigt att rakhyveln är ny, ren och rätt för din hud. Om bladet på rakhyveln inte är tillräckligt vasst, kan spetsen på hårstrået tvingas tillbaka in i huden. Se till att inte använda engångsrakhyvlar mer än en gång eller testa med en rakhyvel speciellt anpassad för känslig hud.

2. Använd alltid rikligt med kräm eller gel

Se till att området du ska raka är fuktigt och varmt. När du har mjukat upp huden är huden mer förberedd för hårborttagning. Det kan också vara bra att använda en rakkräm eller rakgel som mjukgör huden ännu mer och gör rakningen mer smidig. Det finns flera speciellt anpassade krämer för både innan, under och efter rakning.

3. Smörj in huden efter rakning med milda produkter

För att lugna huden efter rakning, testa med en aftershave. För att minska risken för irritation, använd produkter som är milda och utan stark parfymering. Det finns både gel och kräm som återställer huden och förebygger inflammation.

4. Använd en peeling för att avlägsna döda hudceller

En anledning till att inåtväxande hår inte kan tränga igenom huden är att döda hudceller är i vägen och blockerar. För att förebygga att det sker kan du använda en peeling en eller två gånger i veckan. På så sätt avlägsnar du gammal hud och ger håret bra förutsättningar för att växa fram. Här kan du läsa mer om peeling.

Hur kan jag lindra besvären?

  • Ta en paus från att raka dig ett tag och låt huden vila
  • Undvik för tight åtsittande kläder
  • Om du har mycket besvär, smörj in huden med något av de receptfria läkemedlen propylenglykol eller klorhexidlösning som minskar risken för infektioner.

När ska jag söka vård?

Oftast går besvären över av sig själv. Om det inte blir bättre efter flera veckor, behöver du kontakta en vårdcentral.

Senast uppdaterad 2021-08-10