Tillbaka till Hudvård

Undvik hårsäcksinflammation och inåtväxande hår

Inåtväxande hår är när ett hårstrå på kroppen tvingas växa inåt, då det inte kan tränga igenom huden. Det kan även uppstå en inflammation inuti hårsäcken, en så kallad hårsäcksinflammation. Det är inte farligt men kan göra ont och vara irriterande. Här går vi igenom det du behöver veta, tips samt lindring av problemet.

Varför får man inåtväxande hårstrån?

Ett inåtväxande hårstrå är ett hårstrå som inte tränger igenom huden, utan tvingas att växa inåt. Det kan bero på att hårsäcken blockeras av döda hudceller. Man kan få inåtväxande hårstrån överallt på huden där det finns hår. Det kan ofta uppstå i samband med rakning eller om man har åtsittande kläder. Det är vanligt att man får besvären i ansiktet och på halsen, men kan också uppstå också i samband med exempelvis intimrakning eller när man rakar benen.

Här kan du läsa mer om olika typer av hårborttagning.

Närbild på en persons bara ben en somrig dag. Foto.

Hårsäcksinflammation

Om det kommer in bakterier och fukt inuti hårsäcken kan det uppstå en hårsäcksinflammation, som även kallas follikulit. Om du tar hand om besväret på rätt sätt försvinner det oftast efter ett par veckor. Ibland kan man få flera inflammationer nära varandra.

Senast uppdaterad 2021-08-10