Behandling vid lättare brännskada

Första gradens brännskador kan nästan alltid behandlas hemma. De läker inom några dagar till en vecka.

Lindra smärtan

Spola med vatten

Du kan lindra smärtan genom att spola den skadade huden med svalt vatten direkt efter att du har bränt sig. Spola som mest 15 minuter. Det går också bra att sänka ner den skadade kroppsdelen i till exempel en hink med svalt vatten, men använd inte is eller snö som kan skada huden mer än det hjälper.

Svalka med hudlotion

Om du har en brännskada med spruckna blåsor är det bäst att undvika lotion eller gel, eftersom det svider. Efter att såret har läkt kan en fetare hudkräm eller salva hjälpa mot klådan och stramningen i huden. Om du har en brännskada med rodnad kan du smörja huden där den är röd med svalkande lotion, som kylbalsam eller gel med aloe vera. Kräm eller salva med hydrokortison kan också lindra smärtan, men använd inte hydrokortison till barn under 2 år utan att prata med en läkare först.

Lindra med Xylocain

Prova att stryka på lite bedövande Xylocain-salva för lindring. Smörj inte in större områden än vad som motsvarar en handflata hos den som smörjs. Tänk på att salvan inte ska användas på barn som är under ett och ett halvt år.

Använd smärtstillande medicin

Du kan också lindra smärtan med receptfria värktabletter, till exempel Alvedon eller Panodil. Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan användning.

Har du bränt dig i solen? Se våra tips vid solsveda och soleksem

När är det dags att söka vård

Kontakta en läkare ifall:
- Det har bildats blåsor och brännskadan är så utbredd att den är större än den egna handen
- Du har bränt huden så djupt att skadan är vit eller brunsvart och du har tappat känseln i hudområdet
- Brännskadan inte har läkt inom två veckor
- Skadan sitter på ett känsligt område eller har drabbat små barn

Senast uppdaterad 1564617600000