Rådgivning om hosta

Hosta är kroppens naturliga reflex för att skydda lungorna och för att göra sig av med slem och partiklar. Och under en förkylning kan man uppleva olika typer av hosta. Man skiljer mellan torrhosta och slemhosta och de behandlas också olika.

Stanna hemma vid symtom

Hosta kan vara ett symtom på covid-19, så tänk på att följa folkhälsomyndighetens råd för att förhindra smittspridning. För att vara säker på att du inte har covid-19 kan du testa dig.

Mer om tester för covid-19.

Hur lindrar jag min hosta?

Som vid alla förkylningar är det viktigt att dricka vatten. Varm dryck och honung kan kännas lindrande. Det finns flera typer av hostmediciner som verkar exempelvis slemlösande vid slemhosta eller lindrande vid torrhosta.

En flicka är insvept i en filt. Foto.

Torrhosta

Torrhosta eller rethosta är vanligt i det första stadiet av en förkylning. Slemhinnorna blir irriterade och ofta upplever man att det kittlas i halsen, vilket kan göra att man hostar extra mycket.

Slemhosta

Torrhosta kan gå över i slemhosta om du blir riktigt förkyld. Kroppen vill göra sig av med infektionen och börjar producera mer slem som samlas i halsen och luftvägarna. Det är inte ovanligt att det har en gul eller grönaktig färg. Slemlösande hostmedicin tunnar ut det och gör det lättare att hosta upp.

Luftrörskatarr

Har du otur kan du utveckla luftrörskatarr (akut bronkit). Det innebär att dina slemhinnor har svullnat upp och du producerar ännu mer slem. Du kan även hosta så att du får ont i bröstet och får svårare att andas. Ofta går luftrörskatarr över av sig själv men kan i vissa fall leda till lunginflammation. Kom ihåg att kontakta en vårdcentral om du har hostat i mer än tre veckor och hostan inte verkar avta.

Se fler produkter som lindrar hosta

Senast granskad 2021-09-17