Rådgivning om hosta

Hosta är kroppens naturliga reflex för att skydda lungorna och för att göra sig av med slem och partiklar. Och under en förkylning kan man uppleva olika typer av hosta. Man skiljer mellan torrhosta och slemhosta och de behandlas också olika.

Stanna hemma vid symtom

Hosta kan vara symtom på COVID-19, så tänk på att följa folkhälsomyndighetens råd för att förhindra smittspridning. Mer om symtom på COVID-19 och hur du minskar smittspridningen av coronaviruset.

Hur lindrar jag min hosta?

Som vid alla förkylningar är det viktigt att dricka vatten. Varm dryck och honung kan också kännas lindrande. Det finns flera typer av hostmediciner som verkar exempelvis slemlösande vid slemhosta eller lindrar irritation vid torrhosta.

Torrhosta

Torrhosta eller rethosta är vanligt i det första stadiet i en förkylning. Slemhinnorna blir irriterade och ofta upplever man som om det kittlas i halsen, vilket kan göra att man hostar extra mycket.

Slemhosta

Torrhosta kan gå över i slemhosta om du blir riktigt förkyld. Kroppen vill göra sig av med infektionen och börjar producera mer slem som samlas i halsen och luftvägarna. Det är inte ovanligt att det har en gul eller grönaktig färg. Slemlösande hostmedicin tunnar ut det och gör det lättare att hosta upp.

Luftrörskatarr

Har du otur kan du utveckla luftrörskatarr (akut bronkit). Det innebär att dina slemhinnor har svullnat upp och du producerar ännu mer slem. Du kan även hosta så att du får ont i bröstet och får svårare att andas. Ofta går luftrörskatarr över av sig själv men kan i vissa fall leda till lunginflammation. Kom ihåg att kontakta en vårdcentral om du har hostat i mer än tre veckor och hostan inte verkar avta.

Se fler produkter som lindrar hosta

Senast uppdaterad 1611532800000