Tillbaka till Beroende

Sluta röka - rådgivning och tips

Nästan alla rökare har någon gång försökt att sluta, eller åtminstone tänkt tanken. Att du själv har bestämt dig för att sluta röka är det första steget. Vi hjälper dig med tips på hur du blir av med beroendet.

Liten sluta röka-guide

Planera ditt rökstopp. Vill du sluta genast eller lite längre fram i tiden? Du kan antingen avbryta tvärt eller trappa ner successivt. Det kan vara bra att göra vissa förberedelser innan du slutar, som att fundera över när beroendet är som störst och varför.

Gör så här:

  • Bestäm ett datum för när du ska sluta.
  • Motivera dig inför den dagen. Samla anledningar till varför du vill sluta.
  • Fundera över ditt beroende. Skriv ner vad du gör när du röker och betygsätt hur viktig just den cigaretten är. Var det en mycket nödvändig cigarett eller rökte du just den mest av vana? Håll gärna på att samla fakta i cirka en vecka, så att du kan se om du har rökt extra mycket vissa dagar och fundera i så fall över varför.
  • Skapa rökfria zoner – Låt till exempel jobbet, skolan eller hemmet bli en zon där du aldrig röker.
1000x1000 Kvinna som ser sig i spegel

På dagen då det är dags

Så var det då dags! En del bara slutar och sedan är det klart. Andra får abstinensbesvär den första tiden och behöver hjälp av exempelvis nikotinläkemedel. Den fysiska abstinensen pågår som längst ett par veckor. Därefter är det det psykologiska beroendet som du måste kämpa mot. Återfall är vanliga, men de går att förebygga på olika sätt. Det är då din egen vilja att sluta sätts på prov. Ge inte upp!

Det finns hjälp och stöd

Du kan få stöd och råd hos Sluta-Röka-Linjen. Ring 020-84 00 00 eller gå in på www.slutarokalinjen.org. Där finns erfarna tobaksavvänjare som hjälper dig kostnadsfritt.

Om du istället vill träffa någon kan du kontakta din vårdcentral. Det finns många duktiga distriktssköterskor som är särskilt utbildade i tobaksavvänjning och kan hjälpa dig när du behöver extra stöd.

Senast granskad 2021-09-20