Tillbaka till Sol

Kan man sola med smink?

Att vistas i solen med smink är något som många funderar över. Även om vissa sminkprodudukter innehåller spf, ger de inte lika högt skydd som en riktig solkräm. Här går vi igenom vad du bör tänka på och hur kombinationen av sol och smink påverkar din hud.

Påverkar smink solningen?

Smink kan påverka hur din hud reagerar på solen. Om ditt smink innehåller SPF kan det ge ett visst skydd, men det ersätter inte en riktig solkräm. Smink kan också påverka solningens effektivitet genom att skapa en barriär som delvis blockerar UV-strålarna. Täckande smink som foundation eller concealer kan hindra UV-strålar från att nå huden fullt ut, vilket istället kan resultera i en ojämn solbränna. Denna effekt varierar beroende på sminkets konsistens och hur tjockt lagret är som appliceras. Vissa ingredienser som finns i smink kan även göra huden mer känslig.

1500x1000 mor och dotter

Tips för att sola med smink

  • Välj rätt produkter. Använd smink som är anpassat för solning. Vattenfast smink är ett bra val eftersom det inte rinner av lika lätt när du svettas eller badar.
  • Applicera solkräm först. Innan du lägger på smink, applicera en bredspektrum solkräm med hög SPF. Låt solkrämen absorberas ordentligt av huden innan du applicerar smink.
  • Återapplicera solkräm. Kom ihåg att återapplicera solkräm regelbundet, speciellt om du tillbringar långa perioder i solen.
Senast uppdaterad 2024-05-16