Skydda hela kroppen mot solen

Solens värmande strålar välkomnas ofta i vårt nordliga land, men strålarna kan ju också skada oss. Här får du tips på hur du bäst skyddar hela kroppen från topp till tå under soliga dagar.

Använd inte gammalt solskydd

Har du solskydd kvar från förra året? Solskydd är en färskvara och de flesta är märkta med ett par års hållbarhet. Efter utgångsdatumet försämras effekten gradvis och risken är då att du inte får ett lika bra skydd som förväntat. Kom ihåg att kontrollera att ditt solskydd inte är för gammalt och tänk på att solkrämer ska förvaras mörkt och torrt, och inte i kylskåp.

Solskydd för kroppen

Solkräm med rätt solskyddsfaktor kan vara skillnaden mellan en snygg solbränna och svidande blåsor. Välj en som är anpassad för ansiktet och en för resten av kroppen. Tänk på att välja en solkräm med hög solskyddsfaktor, helst SPF 50, om du planerar att vistas i väldigt stark sol. Kom ihåg att smörja dig ofta.

En man och en dotter på stranden. Foto.

Solskydd för ansiktet

Ansiktet är särskilt utsatt för solens strålar och det är därför bra att välja lite högre solskyddsfaktor för just ansiktet. UV-strålningen kan vara stark även om solen inte värmer, så kom ihåg att skydda ansiktet även på kalla men soliga dagar. Letar du efter ett solskydd för ansiktet som inte ger finnar? Använd inte samma solkräm som till kroppen, utan prova en ansiktssolkräm som är anpassad för fet hy.

Solskydd för läpparna

Att bränna läpparna i solen kan göra mycket ont så kom ihåg att också skydda läpparna inför en solig dag. Solstift eller olika läppcerat med solskyddsfaktor är en bra försäkring mot svidande läppar.

Solskydd för håret

Huden i hårbotten är särskilt lätt att bränna och lätta att glömma av att smörja. Bäst är att skydda hjässan med en hatt eller sjal, men det går också bra att använda vanlig solkräm. Själva håret kan också skyddas mot solens skada. Till skillnad från solbränd hud så ger ett solskadat hår inga hälsoproblem. Men det kan torka ut håret, bleka färgen och förändra nyansen i färgat hår. En del stylingprodukter innehåller därför UV-skydd.

After sun

Smörj före och smörj efter. After sun-lotion är inte bara mild lindring för solsvedd hud utan den ger också intensiv återfuktning. En vanlig hudkräm kan visserligen också återfukta, men en after sun-produkt återfuktar samtidigt som den svalkar och lugnar huden.

Om du råkar bränna dig

Undvik helt solens strålar i några dagar om du har bränt dig. Kyl ner huden med kallt vatten och använd gärna kylbalsam. Salvor med hydrokortison kan lindra klåda och sveda och om du har mycket ont kan det hjälpa med smärtstillande läkemedel. Kom ihåg att vissa smärtstillande läkemedel gör huden extra känslig i solen, så var mycket försiktig med att skydda din solbrända hud mot ytterligare strålning. Om du bränt dig så mycket att du fått svåra soleksem med blåsor på huden bör du kontakta vården. Mer tips vid solbränna.

Solbrun utan risk

Undvik alla risker som intensivt solande innebär och få en snygg solkysst hud ändå. Hos oss hittar du bra brun utan sol i form av kräm, spray eller mousse.

Senast granskad 2021-06-22